У Павлограді провели Регіональний форум про житло для ВПО (ФОТО і ВІДЕО)

613

15-16 грудня у Павлограді пройшов Регіональний форум Дніпропетровської області «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)». Його відвідали представники таких міст, як Павлоград, Дніпро, Нікополь, Жовті Води, Марганець і Тернівка.

«У Дніпрі проблеми такі ж, як і по всій країні. ВПО потребують житла — не тільки оренда, але і соціальне житло. Потрібна постійна допомога від держави, бо люди залишилися не тільки без домівок, але і речей, роботи… Люди повинні мати змогу або стати підприємцями, або знайти роботу за фахом. Потрібно розвивати різні напрями», — коментує дніпрянка Тамара Мирошниченко, голова Ресурсного центру ОСББ «Дніпро».

Альона Чорна, керівниця Асоціації ОСББ м. Нікополь розповідає, що її місто обстрілюють щодня. У багатьох будинках вибило вікна, пошкоджені покрівлі.

«У нас дуже багато підприємств пошкоджено, люди втратили роботу. Немає коштів на існування і вони виїжджають. В будинках, де я є керівником, понад 50% мешканців виїхало, особливо на зимовий період», — каже Альона Чорна. Вона зазначає, що вже зараз треба розробляти програми на підтримку Нікополя.

Бобровська Надія з м. Марганця, голова правління ОСББ, також розповідає про важку ситуацію через постійні обстріли. Близько 50% населення міста виїхало, в основному це молоді сім’ї з дітьми.

«Будинок, яким я керую, попав під обстріл. Вибило 50% вікон. Нам надали матеріали, щоб ми могли закрити вікна. Поки що на цьому все. У нас зона бойових дій, може бути «прильот» в будь-яку хвилину», — каже Надія.

Приїхала на форум і Наталя Прохоренко з Тернівки, голова правління декількох ОСББ та ГО Ресурсний центр сприяння об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків в м. Тернівка. Вона розповідає, що у Тернівці зараз 6-7 тис. переселенців. Квартири зайняті, навіть ті, що без ремонтів і т.п.

«Люди самі облаштовуються і намагаються обжитися. При тому, що в будинках є квартири, які закинуті, які належать людям, які виїхали, які не живуть по 20 років. Є майно померлих, є квартири, які належать росіянам, які виїхали і 20 років в квартирах ніхто не живе. Ми хочемо поспілкуватися з колегами з цього напрямку, отримати додаткову інформацію», — каже Наталія Прохоренко.

У Форумі взяла участь голова Ради ВПО м. Павлоград Тетяна Шик, яка розповіла про те, що сьогодні хвилює переселенців, адже вона сама є ВПО з м. Бахмута.

Також приєднався і начальник управління комунального господарства і будівництва Андрій Завгородній, який розповів, які у Павлограді на початок війни були варіанти розселення для ВПО. Соціального житла (вільного) у місті майже не лишилося. Модульне містечко, гуртожитки — заселені. У планах — реконструкція кількох будівель під гуртожитки.

Читайте також: Інформування, свята для дітей, питання житла — чим планує займатися Рада ВПО

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.