«єВідновлення»: в «Дії» стартувала програма грошової допомоги для житла з незначними пошкодженнями

494
Фото з відкритих джерел

В Україні стартувала програма державної допомоги на відновлення пошкодженого житла «єВідновлення», повідомили в Мінінфраструктури.

Від 10 травня українці, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії РФ і яке ще не було відремонтоване, зможуть отримати грошову допомогу. Наразі йдеться головним чином про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі, кажуть у міністерстві. Максимальна сума допомоги – 200 тис. грн.

Подати заявку на допомогу можна в «Дії». Протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна ухвалити рішення щодо надання допомоги.

Хто може скористатися послугою

Усі громадяни України, чиє житло було пошкоджене внаслідок бойових дій і підлягає відновленню. У програмі можуть брати участь мешканці квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад, кімнат у гуртожитку.

Власники, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу. Міністерство поки що працює над механізмом відшкодування для цієї категорії житла. Людей закликають зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій росії.

Як отримати компенсацію

Спочатку слід подати заявку про пошкоджене майно, якщо вона ще не була зареєстрована. Наразі це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія».

Другим кроком потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна в банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до програми підключені банки «Ощадбанк», Monobank, «ПриватБанк», Sense Bank, «А-Банк» і ПУМБ.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в «Дії».

Після подання заявки спеціальна комісія при органі місцевого самоврядування розгляне заяву, огляне пошкоджене майно, внесе дані про нього в реєстр та визначить суму, яка буде нарахована власнику.

Як розраховуватимуть суму компенсації

Суму допомоги розраховуватимуть за ухваленим урядом чеклистом. Він доступний за цим посиланням.

Кошти надходитимуть на спеціалізовану картку «єВідновлення». Їх можна буде використати на придбання будівельних матеріалів (вікон, дверей, покрівлі), а також на оплату будівельних робіт.

Витратити кошти можна буде тільки у тих продаців і підрядників, які подали заявку на участь в програмі через портал «Дія».

Використати компенсацію можна буде протягом року з моменту її нарахування.