«єВідновлення»: як працює державна програма відбудови житла у Павлограді (ВІДЕО)

359

Для людей, які втратили житло, або воно було пошкоджене внаслідок бойових дій чи ракетних обстрілів, Кабмін затвердив порядок надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна. Для цього використовується послуга «єВідновлення».

Більш детально про програму розповіла начальниця відділу з економічних питань Павлоградської міської ради Тетяна Штонда.

Як подати заявку про пошкодження майна

Кожен місцевий мешканець, в якого постраждало житло внаслідок ракетних обстрілів рф, може подати заяву про пошкоджене майно через електронну систему «Дія». Кошти надаються, якщо будівля:

  • була пошкоджена через бойові дії після 24 лютого 2022 року;
  • розміщена на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії;
  • не була відремонтована самостійно.

Власник житла подає повідомлення про пошкоджене майно, а потім заяву із детальним переліком пошкоджень. Також до документів необхідно додати фотографії.

Якщо власники майна не мають доступу до «Дії», як це часто буває у випадку з людьми похилого віку, у яких немає смартфонів, то вони можуть подати заявки у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Процес нарахування компенсації

Заяви розглядаються спеціальною комісією виконкому. Вона виїжджає за адресою власника майна, щоб зафіксувати пошкодження та встановити відповідність між поданою в «Дію» інформацією та фактичним станом житла.

«Якщо комісія бачить, що всі пошкодження було усунено та житло відновлено, то термін надання компенсації відкладається на невизначений період, можливо, навіть до закінчення війни. Якщо ж руйнування не усунено, тоді заповнюється чек-лист, в який детально вносяться всі пошкодження — в сантиметрах, метрах, штуках тощо», — розповідає Тетяна Анатоліївна.

Чек-лист вноситься в комп’ютер, після чого система вираховує суму збитків. Далі виконком приймає рішення щодо розміру компенсації, а система передає дані в банк. Для того, щоб отримати кошти, заявнику треба відкрити спеціальну карту «єВідновлення». Це можна зробити в будь-якому банку-партнері.

Як правильно витрачати компенсацію

Власники майна, які отримали кошти в рамках програмі «єВідновлення», мають право витрачати їх лише на усунення пошкоджень (купівля будівельних матеріалів або замовлення ремонтних послуг). Крім того, закупати матеріали та замовляти ремонтні роботи дозволяється лише в тих магазинах та компаніях, які уклали угоду з системою «Дія» та мають безготівковий розрахунок. Ознайомитися з переліком партнерів можна в додатку «Дія».

Порядок подачі звіту

Протягом року після отримання компенсації власник майна повинен звітувати за проведені роботи. Для цього йому знову потрібно подати заявку в «Дію» з переліком виконаних робіт та фотографіями відбудованого житла.

У випадку, якщо протягом року людина, яка отримала компенсацію, не витрачає кошти, то вони автоматично повертаються назад на рахунки держави. Також якщо людина витратила компенсацію не на відбудову житла, а на інші цілі, кошти теж мають бути повернені.

Чому заява може бути відхилена

На сьогодні Павлоградська міська рада має 587 заяв на отримання компенсації від програми «єВідновлення». З них було відхилено 72 заяви.

«Для кожного повинно бути зрозуміло, що, по-перше, заяву подає тільки власник. По-друге, якщо є співвласники, то вони мають надати згоду на подання заяви. Якщо співвласники мешкають за кордоном і не дають згоди на подачу заявки, то власник майна отримує відмову», — повідомляє спікерка.

Також виконком відмовляє в поданні заяві тим людям, які не дають комісії згоди на огляд будівлі.

Розгляд заяви призупиняється, якщо:

  • власник майна подав не всі документи;
  • житло, яке було пошкоджено, не внесене в реєстр державного майна.

Учасникам програми «єВідновлення» не можуть бути люди, що знаходяться під державними санкціями, мають судимості за злочини проти національної безпеки, а також їхні спадкоємці.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.