fregat
На головну Відео У Павлограді планують будувати котеджні містечка для ВПО (ВІДЕО)

У Павлограді планують будувати котеджні містечка для ВПО (ВІДЕО)

1585
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

У Павлоград приїхало не менше 20 тис. внутрішньо переміщених осіб. Домівки багатьох знищені, або ж знаходяться на окупований території. Питання житла для переселенців стоїть дуже гостро, один з варіантів вирішення — пошук вільних земельних ділянок і побудова житла у вигляді таунхаусів. Це комплекси малоповерхових комфортабельних будинків.

Про такі плани під час річного звіту розповів міський голова Павлограда Анатолій Вершина.

«На сьогодні в нас є можливість отримувати гранти, і ми зараз почали працювати над тим, щоб розробити такі типові проєкти котеджів. Земельні ділянки в нас є, сформовані, тому я запропоную депутатам виділити якісь кошти для розроблення проєктів, щоб будувати отакі невеличкі будиночки для вимушених переселенців. Гранти на будівництво, я думаю, знайдуться», — розповів Анатолій Вершина.

Цю інформацію на Регіональному форумі про житло для ВПО підтвердив начальник управління комунального господарства і будівництва Андрій Завгородній.

«Разом із земельним відділом ми вже відпрацювали ряд земельних ділянок для будівництва житла. Опрацюємо наявність інженерних мереж та під’їзних шляхів, оберемо декілька варіантів, а на наступний рік розглянемо можливість будівництва там соціального житла. Який це буде формат – 2,3,5 чи 9 поверхів – поки що не знаємо, будемо виходити з допустимих будівельних умов та обмежень. Плануємо розроблення декількох проєктів та надання їх на державні та грантові програми. На жаль, на сьогодні грантодавці не приходять на великі об’єкти, бо це дуже дорого. Але виходу іншого немає, бо без житла неможливо утримати людей в громаді», — каже Андрій Завгородній.

Як зазначив міський голова, комунікації до таких земельних ділянок можуть підводити коштом місцевого бюджету. Проєкти будинків можна використовувати типові, які вже розроблені різними організаціями.

«Дуже багато таких проєктів Львівська область будує. Це дуже просто – брати типові проєкти. Ми в цьому зацікавлені, бо, як громада, ми зобов’язані допомагати нашим жителям, які постраждали від війни. А також ми зацікавлені, щоб якомога більше людей залишилося жити в нашій громаді», — зазначив Анатолій Вершина.

На апаратній нараді 26 грудня він доручив тримати це питання на контролі, щоб на початку 2024 року вже знати кількість ділянок, придатних для будівництва.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.