Український інститут національної памʼяті пропонує перейменувати Павлоград

5457

3 серпня Український інститут національної памʼяті оприлюднив список топонімів, які містять символіку російської імперської політики. У списку є і Павлоград. Вказано, що до 1784 року він носив назви Матвіївська слобода, Матвіївка, Луганська слобода. 1794 року перейменований на Павлоград на честь сина Катерини ІІ, спадкоємця престолу та майбутнього імператора Павла І.

«Упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону», — йдеться у повідомленні УІНП.

Також у переліку — Першотравенськ, як «яскравий приклад масової радянської ідеологічної топонімічної номінації, спрямованої на глорифікацію пролетаріату як гегемона класової боротьби, рушійної сили Жовтневого перевороту 1917 р. та майбутньої «світової революції». До1961 року місто називалося Шахтарськ.

Також у списку є Синельникове, яке назване на честь Синельникова І. М.– російського державного та військового діяча, співробітника князя Потьомкіна.