«Free travel»: квартет, закоханий у джаз

246

Джазовий квартет «Free travel» (з англ. «вільна подорож») існує у Павлограді вже більше року. Його засновниками стали музиканти Андрій Москвітін (вокал, гітара), Олександр Демський (бас-гітара), Роман Урсуляк (барабани) та Олена Дунаєва (губна гармошка). Павлоград.dp.ua пощастило потрапити на репетицію до джаз-бенду та дізнатися, чому вони обрали джаз як девіз та спосіб свого життя.

Всі члени колективу мають різні професії: репетитор, гравець військового оркестру, викладач живопису… але їх об’єднує любов до найзагадковішого та найскладнішого музичного стилю — джазу.

Павлоград.dp.ua: Як народився Ваш музичний колектив?

Андрій Москвітін: Раніше ми грали в різних колективах. Я, наприклад, грав у рок-гурті «Гладіатор», який вже розпався. Грав і граю у музичному колективі «ТОІС». Але хотілося створити щось нове, своє. Я запропонував Олександру Демському спробувати пограти разом. Він приїхав до мене, ми почали грати… і нам сподобалося.

Олена Дунаєва: Я довго спілкувалися з музикантами, мій чоловік —  Олександр Демський — 2 роки грав у рок-гурті «ОСТАП ФЕНДЕР БЭНД», я була на усіх його концертах. Чоловік займався музикою вдома. Пізніше мені захотілося долучитися. Я думала, що губна гармошка — простий інструмент. Виявилося, що це далеко не так. Треба знати і музичну грамоту, і займатися з метрономом … Я вже вчуся грати близько 1,5 року.

Уявляєте, у Києві навіть існує спеціальна школа гри на губній гармошці.

Андрій Москвітін: Мені здається, що до того, як я вивчив нотну грамоту та почав грати джаз — я взагалі не грав.

Павлоград.dp.ua: Звідки взялася ця назва «Free travel»?

Олександр Демський: Ми шукали нейтральну назву, яка не прив’язана до стилю. Ми можемо грати будь-що: і джаз, і кантрі. Назву обирали разом, вирішували довго, були різні варіанти.

Павлоград.dp.ua: Де можна навчитися грати джаз у Павлограді?

Андрій Москвітін: Мені дав базу викладач Сергій Соболь, засновник бенду «ТОІС».

Олександр Демський: Зараз можна навчитися грати і самому — такі можливості відкриває Інтернет, у якому є вдосталь навчальних книг та відео.

Павлоград.dp.ua: Де павлоградці вже могли почути «Free travel»?

Андрій Москвітін: Ми дебютували на благодійному концерті 1 березня 2015 року. Як нам сказали глядачі концерту, дебют видався вдалим.

Читайте за темою: Павлоградці зібрали на лікування немовляти близько 4 тис. гривень (ФОТО)

У кінці травня ми виступили у сквері ім. Т. Шевченка, де зіграли 16 пісень. Грали більше години.

В перші дні літа ми зіграли на фасаді міського культурно-дозвільницького центру з нагоди Дня Конституції.

Читайте за темою: У Павлограді відбувся музичний Open Air МКДЦ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

В липні — виступали на творчому вечору поетеси Олени Огнєвої.

Олександр Демський: Наш колектив — не для великих залів. У великих залах звук може бути викривленим. Також ми маємо виступати перед публікою, яка любить ту музику, яку ми граємо. На концерті біля МКДЦ до нас підійшла дама на підпитку, яка спитала «Що ви взагалі тут граєте?». Люди вимагають більш популярної, естрадної музики — диско, року, поп.

Андрій Москвітін: Нещодавно виступили у військовій частині, для солдатів. Вдалий вийшов концерт.

Павлоград.dp.ua: Солдатам сподобалося?

Олена Дунаєва: Аплодували (усміхається). Більшість з інтересом спостерігали за нами.

Павлоград.dp.ua: Скільки пісень маєте у репертуарі?

Андрій Москвітін: Готових — приблизно 16 пісень. Ще близько 10 вже розбираємо.

Є прекрасні збірки джазових стандартів музиканта James Aebersold. Вдома ми розбираємо кожен свою партію, а потім збираємося на репетицію.

Павлоград.dp.ua: Які виконавці, композитори є у Вашому репертуарі?

Андрій Москвітін: Джером Керн, Жозеф Косма, Джанго Рейнхардт, Луї Армстронг та багато інших. Інколи ми навіть не запам’ятовуємо автора, запам’ятовуємо техніку.

Павлоград.dp.ua: Є бажання влаштувати власний сольний концерт?

Андрій Москвітін: Так! Але нам треба невелике приміщення. Можливо, це буде центр спілкування «Позитивний Павлоград», тощо.

Павлоград.dp.ua: Ми щиро бажаємо. Щоб мрія про сольний концерт здійснилася. Ми обов’язково завітаємо на Ваш виступ та обіцяємо опублікувати про нього нову статтю! Натхнення!

Бесіду вела Таня Волкова