У Павлограді навчалися Миколаївському розпису

377

5 квітня викладач художньо-естетичного відділу Павлоградської школи мистецтв Марина Кохно провела майстер-клас з Миколаївського (Ігренського) розпису для співробітників Павлоградського історико-краєзнавчого музею та представників місцевої громади. 

«Миколаївський розпис притаманний нашому краю. Його приклади прикрашають скрині ХІХ – початку ХХ ст., які можна побачити в музеях не тільки нашого регіону, але й Києва.  Учасники майстер-класу дізналися про кольори цього розпису, особливості композиції, мотиви, типи мазків», ― розповіли у мистецькій школі.

Скрині з Миколаївським розписом збереглись по селам Дніпропетровської області, а особливо ― в Новомосковському, Павлоградському, Магдалинівському та Царичанському районах.

«Серед науковців та краєзнавців точиться дискусія з приводу назви та географії виникнення даного декоративного розпису. Одні історики стверджують, що він зародився в селі Миколаївка Новомосковського повіту і перші згадки про розпис, характерний для цієї місцевості, з’явилися приблизно триста років тому. Інші дослідники вважають, що він зародився в селі Ігрені (нині частина м. Дніпра)», ― розповіла директорка Павлоградського історико-краєзнавчого музею Анастасія Шаня сайту Агентства з розвитку приватної ініціативи.

Цей майстер-клас — одним з перших заходів, що анонсує роботу в напрямку популяризації традиційного Миколаївського (Ігренського) розпису та культурної спадщини загалом. Планують проводити сімейні заходи для мешканців та гостей міста: майстер-класи з розпису на папері, еко-торбинках, склі, інтерактивні квести та ін.