Павлоградці вчаться долати синдром емоційного вигорання

174

За ініціативи павлоградських волонтерів був влаштований 2-часовий психологічний тренінг на тему «Профілактика емоційного вигорання». Причиною для проведення такого тренінгу стало емоційне виснаження, перенапруження, втома павлоградських волонтерів і не тільки.

На тренінг всіх бажаючих зібрала волонтер Тетяна Найда за допомогою соціальної мережі «Фейсбук».

«Синдром емоційного вигорання вперше почав вивчатися у 1974 році в США. Там, якщо у людини діагностують такий стан, вона має право піти на лікарняний», — розповіла Ольга, психолог «Центру підтримки сім’ї».

Серед основних симптомів синдрому Ольга назвала апатію, дратівливість, байдужість, професійну нездатність, страх, почуття тривоги, тощо. Причинами такого стану можуть бути надмірні навантаження, одноманітна робота, стресові ситуації, відсутність подяки і підтримки.

«Ми стикаємося з тим, що у людей з’явилося споживацьке ставлення до волонтерів. Часом люди вважають, що ми зобов’язані їм допомагати, самі не хочуть нічого робити. Це дуже дратує», — вважає волонтер Ганна Третяк-Прудська.

Протягом двох годин психолог проводив з присутніми різноманітні психологічні вправи.

20150806185636

Учасники тренінгу — 15 чоловік — поділилися своїми рецептами емоційної розрядки і перезавантаження. Серед них: заняття улюбленою справою (спорт, хобі, читання), спілкування з близькими людьми, планування свого часу, вміння відволіктися, відпочити і радіти навіть дрібницям.

 «Більшості присутніх, на мій погляд, дійсно потрібне емоційне розвантаження, можливість відпочити, або хоча б виговоритися. І обов’язково в компанії, де тебе розуміють. Емоційний клімат аудиторії я б охарактеризувала словом «накипіло». Але, загалом, до апатії нашим волонтерам ще далеко, що не може не радувати», — ділиться враженнями учасник тренінгу, волонтер Тетяна Найда.

11840747_1628437650773775_1628153207_o