Як облаштуватися у новому місті та зробити життя комфортнішим: поради від психолога (ВІДЕО)

238
Дивися відео 👆🏻 або читай в текстовому форматі 👇🏻

Переїзд під час війни — це великий стрес, для людини, впевнена психологиня Олександра Белєніннік. Люди не за власним бажанням полишають свої домівки, в яких їм було затишно і комфортно. Особливо важко переселенцям похилого віку, яких ціле життя пов’язує з власною оселею та рідним містом.

Багатьом людям не вистачає внутрішнього ресурсу, щоб швидко та безболісно адаптуватися на новому місці проживання. Інколи справа не обмежується лише одним переїздом, вважає Олександра — всі громади переповнені, тож ВПО ще потрібно знайти своє місце, де їм було б психологічно та фізично комфортно.

Найголовніший фактор у виборі регіону для подальшого проживання — це безпека, а в багатьох містах часто лунає повітряна тривога, що може виступати додатковим тригером для людей, які виїхали, наприклад, з окупованих територій чи населених пунктів, біля яких відбувалися активні бойові дії.

Адаптація та інтеграція переселенців

По приїзду на нове місце проживання людина починає проходити процес адаптації. Перш за все, їй необхідно закрити свої базові потреби: знайти житло, працевлаштуватися, забезпечити собі медичний захист.

Наступним важливими етапом є інтеграція в громаді. Наприклад, потрібно дізнатися, якою мовою краще розмовляти в регіоні — багато людей, що їдуть з окупованих територій та погано знають українську, хвилюються, що їх будуть цькувати за російські слова. Через це переселенці навіть бояться спілкуватися з іншими людьми, а соціалізація та нові знайомства для них вкрай важливі. За словами психологині, в такому випадку мешканцям громади слід підтримувати людину та не підкреслювати її помилки.

Основні проблеми ВПО

Головна велика проблема багатьох переселенців — це розгубленість. Навіть такі прості питання, як де купити хліба чи знайти лікарню, можуть викликати труднощі. Людина знаходиться в стресі від переїзду, а їй доводиться не тільки розв’язувати нагальні питання для закриття базових проблем, а й приймати складні адаптивні рішення.

5 головних проблем переселенців:

  • дорожня карта (вивчення нового міста). Бажано, ще до переїзду вивчити місто, в якому планується подальше проживання: де знаходяться соціальні служби, лікарні, супермаркети, школи та дитячі садочки — все це необхідно з’ясувати завчасно;
  • працевлаштування. Новим мешканцям необхідно дізнатися, де і як шукати роботу на новому місці. Також перед багатьма людьми постає питання – шукати вакансії за професією чи повністю змінити фах;
  • медицина та здоров’я. Перш за все треба визначитися з найближчою лікарнею та заключити декларацію з сімейним лікарем;
  • культура та дозвілля;
  • піклування про дітей;
  • взаємодія з мешканцями.

Щоб трохи полегшити адаптивний період, психологиня радить виділити час на планування. Варто планувати свій тиждень, не довше. За наявності плану, людина буде розуміти чіткий порядок своїх дій.

Поради психолога

На новому місці у переселенців завжди є безліч нагальних справ, але за їхнім вирішенням не слід забувати про свій психологічний стан. Якщо людина відчуває тривожність або страждає від нападів панічних атак, то слід звернутися до психолога. Наразі у багатьох регіонах країни є центри та гарячі лінії, що надають безкоштовну та анонімну психологічну підтримку.

Поради переселенцям від психологині Олександри Бєлєніннік:

  1. Не соромтеся просити про допомогу. Коли ми приїжджаємо у відпустку в іншу країну, то не соромимося питати у місцевих жителів, де знаходиться та чи інша вулиця, музей чи пам’ятник. Так і переселенцям варто вміти просити про допомогу у жителів громади, яка відтепер буде їхньою новою домівкою.
  2. Чітко визначайте свої потреби. Запишіть всі свої потреби на окремий аркуш паперу та викреслюйте ті, які ви змогли закрити. Для нашої психіки дуже важливо бачити не лише виклики, що постають перед нами, а й результат – ви змогли з цим впоратися та здобули маленьку перемогу.
  3. Шукайте нові можливості. Цікаві можливості оточують нас постійно, варто лише перебороти страх, щоб пустити у своє життя щось нове.
  4. Переймайте досвід інших людей. Дізнайтеся, чи є у місті спілки ВПО, та де інші переселенці беруть інформацію.
  5. Адекватно оцінюйте свої фізичні, психологічні, економічні та фінансові можливості. Важливо бути чесним з собою та не ставити собі занадто високу планку.
  6. Віднайдіть опору в собі. Пам’ятайте правило «кисневої маски» — завжди дбайте спершу про себе, знайдуть у своєму житті час турботи про свій стан.

«Пам’ятайте, що сьогодні — це найважливіший день, бо ви його проживаєте тут і зараз. Це ваш день. Чи він буде радісним з танцями на кухні зі своєю дитиною, чи вдумливим — з читанням книжок вголос разом зі старенькими батьками — вирішувати лише вам, бо ви його створюєте. Найщасливіші дні — вони бувають різними, просто варто навчитися їх помічати. Імпровізуйте, будьте сміливими!», — радить наостанок Олександра.


Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.