Майже кожен п’ятий павлоградець скористався «Доступними ліками»

319

У 2023 році 22,1 тис. пацієнтів з Павлограда отримали медикаменти за програмою «Доступні ліки». Мова йде про пацієнтів з хронічними хворобами, які потребують постійного прийому певних ліків. Вони можуть отримати такі препарати безоплатно або з невеликою доплатою завдяки відшкодуванню вартості таких препаратів аптекам з боку Національної служби здоров’я України.

У програму «Доступні ліки» входять понад 500 назв лікарських засобів та медвиробів за такими напрямами, як судинні захворювання; діабет; хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів; розлади поведінки й психіки та епілепсія; хвороба Паркінсона;  імуносупресивні препарати, знеболювальні для паліативних пацієнтів, тест-смужки для вимірювання цукру в крові.

Щоб отримати ліки, необхідно звернутися до відповідного лікаря. Сімейний лікар, терапевт або педіатр можуть виписати електронний рецепт та призначити ліки при серцево-судинних захворюваннях; цукровому діабеті ІІ типу; бронхіальній астмі; ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень). Виписати рецепт на ліки за іншими напрямами сімейний лікар може лише на підставі призначення вузького спеціаліста.

Довідка Павлоград.dp.ua:

В Україні понад 2,2 млн. пацієнтів скористалися програмою реімбурсації «Доступні ліки»