60 років назад у Павлограді була масштабна повінь (ВІДЕО)

1328

Наприкінці березня 1964 року у Павлограді був наймасштабніший паводок за всю історію міста ― річка Вовча вийшла з берегів і затопила цілі райони міста. Хоч це і було 60 років назад, багато людей пам’ятають ті події.

Ірина Левченко, старший науковий співробітник Павлоградського історико-краєзнавчого музею, розповідає: як свідчать документи, талі води ринули на будинки і частково затопили як Павлоград, так і Новомосковськ. В деяких місцях видно було лише дахи одноповерхових будинків. Саме там і сиділи люди, чекаючи на порятунок. Щоб врятувати людей, задіяли техніку: гвинтокрили, човни та навіть спеціальні машини-амфібії.

«Порятунком потерпілих займалися і небайдужі жителі міста, що мали в господарстві човни. Деякі жителі постраждалих районів намагалися евакуюватися самотужки, використовуючи імпровізовані плоти і навіть дерев’яні меблі», ― розповідає Ірина Левченко.

На щастя, обійшлося без людських жертв.

«Я жив на Приточилівці. Повінь сталася 24 березня… Ввечері з Вовчої по вулиці швидко прибувала вода. Води в хаті стало по хвіртку…, ― згадує павлоградець Володимир, очевидець тих подій. ― Ми і наші сусіди евакуювалися в район «сошейки», там, де сучасна нафтобаза. Батько і дідусь залишилися на горищі. Дядько до них плавав на рятувальному кругу, зробленому з камери від колеса трактора, привозив продукти. Це все продовжувалося приблизно тиждень. Потім вода поступово почала спадати….».

Хата родини Володимира вціліла, оскільки була обкладена цеглою. А у багатьох людей будинки було зруйновано. Звичайно, були пошкоджені чи затонули всі речі. Володимир добре пам’ятає, як літали гвинтокрили, їздили машини-амфібії, допомагали військові. Було дуже страшно ― вода прибувала, навкруги плакали люди, тонула худоба і домашні тварини…

«Оце, що трапилося нещодавно, а саме підрив Каховської ГЕС у 2023 році і повінь ― дуже боляче на серці. Не знає та людина такого горя, яка цього не пережила. Я знаю, що таке повінь, і я дуже співчуваю», ― каже Володимир.

Людям, яких перевезли в безпечні райони, підвозили продукти, одяг і взуття. Все це доставляли на гвинтокрилах. Також у постраждалі райони доставили групу медиків.

Коли вода відійшла, то постало питання відбудови зруйнованого житла. Для цього з Дніпра у Павлоград відправили будівельну техніку, матеріали і будівельників.

Після цієї повені була побудована гребля. У 1985 році вона буквально врятувала місто, зменшивши вплив паводку, особливо в порівнянні з 1964 роком.

Авторка: Тетяна Волкова

Фото з архіву Павлоградського історико-краєзнавчого музею