Матвій Хижняк ― легенда? На честь кого перейменовують Павлоград?

1689

У Павлограді продовжується бурхливе обговорення майбутнього перейменування в Матвіїв. Днями Верховна Рада вже опублікувала проєкт постанови про перейменування. Проте у Павлограді багато хто не підтримує зміну назви. Так, директорка Павлоградського історико-краєзнавчого музею Анастасія Шаня зазначає, що Матвій Хижняк ніколи не засновував Павлоград.

«Цей міф заклав Феодосій Макаревський. Саме в його праці були пов’язані витоки Павлограда із появою поселення Матвіївка, заснованим військовим старшиною Матвієм Хижняківським начебто у 1775 році, і Азовський губернатор Василій Чортков офіційно призначає його осадником. Матвіївка після переводу сюди Луганського пікінерного полку, перейменована в Луганське, а у 1784 році отримала назву Павлоград. Насправді Матвій Хижняк, не має стосунку до заснування Павлограда», ― зазначає історикиня.

Вона посилається на дослідження, проведене музейниками на основі наявних вже станом на 2023 рік історичних документів, яке показало, що Матвій Хижняк був жителем Сорочинців, який помер у 1761 році, за 15 років до заснування Слободи Матвіївки.

У документах, на які спирався Макаревський, Хижняківський згадується без імені. Ймовірно, мова йшла про його сина ― Петра Хижняківського, який і став засновником Матвіївки.

«Після ліквідації Запорізької Січі він пішов на службу імператору і отримав чин капітана», ― зазначає Анастасія Шаня.

Вона зазначила, що часто в наших краях населені пункти називалися на честь святих, тож, ймовірно, Павлоград міг бути названим на честь Святого Павла. Адже часто міста називали у дусі християнської віри ― Петропавлівка, Троїцьке, Богуслав, Богданівка, Покровка, Дмитрівка та ін. З приводу того, що його назвали на честь сина імператриці ― це теж міф, який зустрічається лише в книгах радянського періоду і не має під собою ніяких архівних документів. Також у російській імперії не було заведено називати на честь живих членів царської родини. Навіть у радянський час місто не перейменовували, бо не змогли довести, що названо на честь сина цариці.

Під час засідання виконкому 24 квітня міський голова Павлограда Анатолій Вершина сказав, що пам’ятник Матвію Хижняку перенесуть на територію музею.