Павлоградській лікарні передали портативний УЗД-апарат (ФОТО)

568

Павлоградська лікарня інтенсивного лікування є одним із найбільших медичних закладів в регіоні. Тут надають як екстрену, так і планову медичну допомогу. Загалом лікарня інтенсивного лікування обслуговує близько 280 тис. населення Західно-Донбаського регіону, а також надає допомогу внутрішньо переміщеним особам. З 2014 року медики Павлограда стикаються з викликами війни на Донбасі. З лютого 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, навантаження на лікарню значно зросло. Лікарі закладу мають великий досвід, постійно проходять навчання та підвищення кваліфікації. Серед іншого, навчаються працювати на новому обладнанні.

Нещодавно Благодійний фонд «Українські брокери без кордонів» у партнерстві з міжнародним фондом Direct Relief безоплатно надали лікарні портативний УЗД-апарат. Це стало суттєвою допомогою, каже завідувач інфекційного відділення, лікар-інфекціоніст Теймур Османов. Саме в цьому відділенні вже працюють на новому апараті.

«До нас направляють не тільки з Павлограда, але з сіл нашого району і міст, розташованих неподалеку. За місяць через інфекційне відділення проходить близько 80 пацієнтів», — розповідає завідувач відділення. Серед тих, хто звертається, багато переселенців із зони бойових дій. Кожному надають необхідну допомогу.

Коронавірус, гепатити, ОРВІ, кишкові інфекції, вітряна віспа та інші хвороби — з цими «ворогами» щодня бореться медичний персонал інфекційного відділення.

Одного з пацієнтів — пана Володимира — привезли в лікарню з високим тиском і дуже поганим самопочуттям. Аналізи показали, що у чоловіка проблеми з печінкою, є підозра на гепатит. Зараз стан його печінки контролюють, в тому числі за допомогою портативного УЗД-апарату. Лікар має можливість перевірити стан пацієнта, принісши апарат просто у палату до хворого. Всі палати — боксовані, тобто відокремлені. Це зроблено для того, аби хворі не пересікалися між собою.

«Пацієнтів, які можуть нести інфекційну загрозу, некоректно направляти в УЗД-кабінет. Пацієнт посидить в черзі, але ж при цьому він може бути заразним для інших. Дуже часто пацієнтам із COVID-19 ми робимо ультразвукову діагностику, їх теж неправильно «відправляти» на УЗД в загальну чергу. Тому такий портативний апарат він для нас дуже корисний», — каже Теймур Османов.

Новий апарат — європейської якості. Він дає чітке зображення, візуалізація дуже гарна.

«Ми вдячні благодійникам, що надали цей апарат. Лікар може зробити діагностику «на місці». Це дуже зручно і, головне, безпечно», — зазначає лікар-інфекціоніст.

«Персонал уважний, ставлення гарне», — каже ще один пацієнт, 62-річний Володимир. Він вже йде на поправку і скоро поїде додому.

Усі аналізи й лікування — безкоштовні, адже за них сплачує держава через Національну службу здоров’я України.

«Наша лікарня відкрита до співробітництва з благодійними фондами. Ми намагаємося постійно розвиватися. Зараз іде реконструкція відділень реабілітації, травматології, нещодавно відремонтували єдине в регіоні відділення гемодіалізу, — коментує директорка Павлоградської лікарні інтенсивного лікування Ірина Жицька. — У нас дев’ять відділень, але УЗД-апарати є тільки в чотирьох, тож ми дуже вдячні фонду «Українські брокери без кордонів» у партнерстві з міжнародним фондом Direct Relief, за те, що вони надали нам цей апарат».

На сьогодні в стаціонарі медзакладу лікується 305 пацієнтів. За місяць через стаціонарні відділення проходить близько 900 пацієнтів, амбулаторно щомісяця звертається понад 3000 людей.