У Павлограді презентували бюджет на 2024 рік: його особливості

551

У 2024 році у Павлограді прогнозують бюджет у розмірі 1 млрд 173 млн грн. Власні доходи складуть 967,7 млн грн, або 82,5%. Є певні особливості бюджету — це вилучення податку на доходи військових (ПДФО). Через це бюджет міста недоотримає близько 90 млн грн.

Про це повідомив міський голова Анатолій Вершина під час засідання Громадської ради. Він зазначив, що шахтарі, які проживають у Павлограді, сплачують податки у навколишні громади, де розташовані їхні шахти. Тепер «забрали» і податки військових.

Загалом ПДФО, за даними на 2023 рік, складає 61% власних надходжень до бюджету. 15% — це плата за землю. 9% — єдиний податок. 8% — акцизний податок.

Традиційно, абсолютна більшість коштів бюджету іде на утримання соціальної сфери.

«53% всього бюджету іде на утримання шкільних і позашкільних закладів. В сумі 552,5 млн грн», ― зазначив Анатолій Вершина.

Заклади охорони здоров’я отримують кошти з державного бюджету, за допомогою Національної служби охорони здоров’я.

З 1 січня зросте мінімальна зарплата — до 7100 грн, а з 1 квітня 2024 року — до 8 тис. грн. До 3028 грн у наступному році виросте прожитковий мінімум.

«Проектом бюджету передбачений резервний фонд на подолання наслідків надзвичайних ситуацій. Він складе 29 млн грн. У цьому році кошти з резервного фонду, 15,2 млн грн, витратили на виплату людям компенсацій щодо постраждалого житла від ракетного обстрілу і  покрівлю будинку на вул. Соборна, де була пожежа», — розповів міський голова.