Модульне містечко у Павлограді прихистило 320 переселенців (ФОТО)

1157

У 2015 році у Павлограді відкрили найбільше на той час в Україні модульне містечко для вимушено переміщених осіб. Його надав Уряд Німеччини. Тоді планувалося, що модульне містечко зможе прийняти 640 людей, кожна з яких зможе прожити тут до 3 місяців, а потім знайде роботу і орендує житло. Проте, не всім це вдалося — багато людей живуть тут роками.

За сім років термін придатності тимчасового житла минув, модулі хотіли законсервувати. Але 2022 року вони стали знову вкрай затребуваними — сюди знову приїхали люди.

Як повідомили Павлоград.dp.ua у виконавчому комітеті Павлоградської міської ради, станом на 1 листопада 2023 року у транзитному містечку м. Павлоград мешкає 320 людей.

«На сьогодні в транзитному містечку заселені всі житлові приміщення», — зазначили у виконкомі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1.09.23 р. №930 місця тимчасового проживання повинні відповідати мінімальним вимогам для життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб, а саме, площа, виділена для однієї особи повинна становити не менше 6 квадратних метрів та використовуватися для облаштування спального місця, зберігання особистих речей, постільних речей.

Транзитне містечко названо місцем тимчасового проживання ВПО.  1 вересня 2023 року змінилися принципи й підходи до цього житла, згідно з постановою Кабінету міністрів України №930.

«Містечко відкрилося у лютому 2015 року. Є люди, які живуть там з березня 2015 року. А згідно постанові №930 вони мають право жити там 6 місяців. Є договір, в якому чітко прописані правила», — пояснила Вікторія Гребенюк, начальниця відділу реєстрації та обліку громадян.

Цю інформацію підтвердили нашому кореспонденту і мешканці містечка. Кажуть, вони мали переукласти нові договори, які вже мають термін 6 місяців.

Транзитне містечко складається з будинків з кімнатами сімейного типу, гуртожитку, пральні та адміністративної будівлі. Модульні будиночки були обладнані всім необхідним для життя від меблів до кухонного приладдя. Проте до 2022 року не в кожному будиночку було все необхідне. У деякі люди купували холодильники й т.п. вже самі.

У модульних будиночках живуть люди з Донецької та Луганської областей, дуже багато — пільговиків. Кажуть, що, в принципі, раді і такому житлу. Звичайно, за 8 років будиночки вже мають проблеми — наприклад, може текти дах. Влітку в таких будиночках жарко, а в взимку треба добряче підтоплювати. І опалення, і плитки — електричні.

«У жовтні я сплатила за комунальні послуги 3 тис. грн», — каже Світлана, переселенка із Луганщини. Будинок розбомбили. Виїжджали в березні 2022 року вже під обстрілами. Вона працює на 2/3 ставки, є матір’ю-одиначкою, виховує 7-річну дитину.

Інша ситуація у Рими Володимирівни з Новогродівки, що на Донеччині, недалеко від Авдіївки. Її будинок цілий, проте в містечку немає аптеки, часто немає води, світла. Ці території підпадають під евакуацію населення. Жінку з хворим чоловіком привезли у Павлоград.

Обидві жінки розказали, що мріють про повернення додому.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.