Перейменувати Павлоград на Павлоград законом не передбачено — представник Інституту нацпам’яті України

2839

У телемарафоні «Єдині новини» прозвучав Павлоград. На цей раз в контексті зміни назви міста. Журналісти розповіли, що Павлоград потрапив у списки на перейменування через те, що, за думкою Інституту національної пам’яті України, був названий на честь сина Катерини ІІ.

Проте результати голосування, проведеного у місті, свідчать, що понад 80% містян хочуть зберегти ім’я міста, надавши йому такого сенсу — Павлоград на честь Святого Апостола Павла.

Зазначимо, що навіть у радянські часи місто не було перейменовано. Свою назву воно носить понад 239 років.

У сюжеті каналу «Рада» можна почути коментар Інституту національної пам’яті України:

«Перейменувати «Павлоград» на честь Павла, апостола, чи я не знаю кого, законом не передбачено», — коментує Богдан Короленко, співробітник інституту Національної пам’яті України.

До речі, Богдан Короленко, як виявив Павлоград.dp.ua на сайті Інституту, входить до складу Експертної комісії з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики, є секретарем комісії.

За кадром автори сюжету пропонують обрати містянам історичну назву. Наприклад, на честь засновника міста відставного козака Матвія Хижняка. Козацький зимівник носив назву Матвіївка, проте закінчення на -ка більше характерно для невеликих поселень — слобід і станцій. Вже після присвоєння статуса міста він отримав ім’я Павлоград.

Нову назву містяни мають запропонувати до січня 2024 року.