Чи буде перейменовано Павлоград?

2839

Місто Павлоград залишається у списках топонімів, які містять символіку російської імперської політики, і які Український інститут національної памʼяті пропонує перейменувати. Проте жодного документа, який би свідчив, що Павлоград названо на честь сина Катерини ІІ, спадкоємця престолу та майбутнього імператора Павла І, історики не знайшли.

Про це розповів міський голова Анатолій Вершина.

«Ніяких підтверджуючих документів немає взагалі. Ми направляли представників виконкому в Інститут національної пам’яті, довели їм, що архівних документів немає.  Вони погодилися, але сказали, що своє бачення міняти не будуть. На мій погляд, вирішувати повинна громада. У нас є пів року, які закінчуються в січні 2024 року, щоб Верховна Рада передбачила зміну назви, яку ми подамо, або ж виключила зі списку», — сказав Анатолій Вершина.

Зараз створено комісію при Інституті національної пам’яті. Павлоград направив листа, щоб представник нашого міста взяв участь в засіданні, але комісія вважає, що нема потреби, щоб був присутнім представник громади.

«Ми провели опитування, більшість людей проти перейменування. Але рішення про зміну назви міста приймається на рівні Верховної Ради. Ми лише можемо подати пропозиції по новій назві. Загалом, зараз це питання ще обговорюється. Як вирішить комісія — а там уже будемо думати», — каже міський голова.

Читайте також: Український інститут національної памʼяті пропонує перейменувати Павлоград