Павлоград долучився до флешмобу «Жовта стрічка» на підтримку людей в окупації

414

У День Гідності та Свободи учні 9 і 10 класів ліцею №17 переглянули документальний фільм «Боротьба Джамали» медіатеки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. А ще — долучилися до флешмобу Всеукраїнського руху «Жовта стрічка». На знак підтримки українців на тимчасово окупованих територіях глядачі одягли жовту стрічку як символ спротиву російській окупації. Адже на окупованих територіях є дуже багато людей, які чекають повернення України.

Організатором кінопоказу виступив Кіноклуб «Поза прокатом» ГО «Молодіжний центр спілкування «Позитивний Павлоград» і його засновниця, журналістка Тетяна Волкова, співорганізатором, експертом виступила вчитель історії та правознавства Світлана Чумаченко, керівниця «Євроклубу «Європа+».

«На уроках історії ми з учнями вивчаємо цю сторінку історії кримськотатарського народу — його депортацію за наказом Сталіна у Середню Азію. Тоді у нелюдських умовах кримських татар у товарних вагонах вивезли з Криму. Люди гинули просто у дорозі. Це жахлива трагедія», — каже Світлана Чумаченко.

У фільмі «Боротьба Джамали» розповідається не лише про Джамалу, її пісню «1944» та перемогу у Євробаченні, а і про те, як вона за допомогою культури розповіла світу про кримських татар. Фільм знятий у 2017 році, і вже тоді видно, як російська федерація розпочала агресію проти України — анексувавши Крим та розв’язавши криваву війну на Донбасі. Зараз історія повторюється — Джамала, кримська татарка, не може повернутися в Крим. У 2023 році її ще й оголосили в розшук за звинуваченням у поширенні «фейків» про російську армію.

«Мені сподобався фільм, були мурашки по шкірі. Вразив голос Джамали та історія її бабусі, яка розповідала, скільки людей померло під час депортації», — каже Матвій, учень 10-го класу.

Діти робити паралелі між 1944-м і 2014-м роками, обговорювали, як можуть зірки збирати донати на ЗСУ та підіймати дух людей своїми піснями.