Як занедбані будівлі Павлограда перетворити на житло для ВПО (ФОТО і ВІДЕО)

1229

За останні 9 років, що йде війна, у Павлоград переїхало близько 19 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Перше питання для всіх переселенців — це житло. Над розв’язанням проблеми почали працювати з 2014 року.

Зокрема, за Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ у місті встановили модельне містечко для переселенців, а у 2019 році Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) допоміг відремонтувати закинуту будівлю на вул. Ливарна. Вона стала прихистком для 19 сімей ВПО. У будівлі 19 квартир: 14 однокімнатних, 4 двокімнатних та 1 трикімнатна.

Також УФСІ готовий відремонтувати ще один подібний об’єкт — це занедбаний дитячий садок на селищі Шахобудівників.

В 2023 році стало відомо про те, що державним коштом буде реконструйовано гуртожиток на вул. Промислова 9/2. Подробиці Павлоград.dp.ua розповів народний депутат по 36-му округу  Роман Каптєлов.

«Павлоград більш гарно виглядає в цьому плані на фоні інших міст області. З Фонду відновлення, з якого фінансується ремонт цього гуртожитку, з 5 проєктів, які міністерство відновлення відібрало у Дніпропетровській області, два проєкти йде на Павлоград. Один з них, гуртожиток, — це майже 115 млн грн. Олександр Кубраков, Віцепрем’єр-міністр з відновлення України, дуже розуміє ситуацію, яка склалася, у тому числі й в Павлограді, і тому вдалося спрямувати кошти», — прокоментував Роман Каптєлов.

Гуртожиток на вул. Промисловій знаходиться в досить зручному місці — поряд зупинка, супермаркет, недалеко є сосновий ліс, а на цьому районі — школи і дитячі садки. Один корпус гуртожитку багато років стояв занедбаним. Доробити проєкт реконструкції гуртожитку обіцяють вже в 2023 році, а в 2024-му взятися за роботи.

«Вже готова проєктно-кошторисна документація. Формується пакет документів на виконання робіт та проходження експертизи», — розповів заступник начальника ДніпроОВА Максим Беспальчук.

За словами народного депутата, Верховна Рада створила Фонд відновлення України й спеціальний закон, який регламентує, як використовувати кошти з цього фонду. Зокрема, гроші можуть бути спрямовані на інфраструктуру, а також відновлення/будівництво житла для ВПО.

«Раніше проєкти подавалися на обласну державну (зараз — військову) адміністрацію, там була комісія, яка вирішувала згідно їхніх планів і бачень. Далі проєкт подавався на міністерство, міністерство давало гроші на ОДА — це було мало ефективно. Зараз громади напряму подають документи на міністерство через систему, яку розробив Кубраков зі своїми колегами», — розповів Роман Каптєлов.

Павлоград подав в систему 5 проєктів, здобули перемогу 2 проєкти, в т.ч. гуртожиток.

«Я був ефективним комунікатором між міністерством і громадою. Проєкти завантажували близько двох місяців — чогось не вистачало, якихось нюансів. Я їздив до міністерства, спілкувався із заступниками, які курують цю систему, зв’язував їх з Павлоградом, щоб не було помилок. Це дозволило Павлограду виграти ці проєкти. З 300 млн грн, які отримала область з Фонду відновлення, — 200 млн грн пішло на Павлоград. Це дуже ефективно».

Паралельно у Павлограді виростають кілька новобудов, які зводять приватні інвестори, — поблизу ліцею №9  (Центр) та на вул. Каденюка (район ПЗТО). Можливо, хтось з переселенців, хто має заощадження або високий дохід, і хоче залишитися у Павлограді, зможе придбати там житло.

Є надія, що багаторічне занедбане будівництво на вул. Можайського, 2А (сел. Шахтобудівників) теж нарешті стане житловим будинком. У січні 2022 року новим власником будинку стала юридична особа. Зараз розробляється проєкт добудови цього будинку, узгоджується з комунальними службами. Проєктом передбачається прибудова до існуючої конструкції ще двох під’їздів.

Надалі, вважає депутат Роман Каптєлов, треба продовжувати практику — шукати занедбані будівлі, які можливо відремонтувати під житло, і подавати їх на державну програму з відновлення. Але є багато юридичних питань. Наприклад, деякі будівлі, які знаходяться  в самому середмісті, не належать громаді. Цієї теми ми торкнемося в наступних матеріалах сайту Павлоград.dp.ua, які розміщуємо в розділі «Нові сусіди: житло для ВПО».

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.