Підтримати та допомогти: у Павлограді реалізували проєкт для матерів з дітьми

373

Психологічна допомога, консультація юриста, лекція педіатра і спеціаліста з пошуку роботи, арттерапія — ці та інші активності провели у Павлограді з матерями-ВПО і місцевими. На меті мали надати їм інформаційну, соціальну та психологічну підтримку. Це стало можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США, а розробила і впровадила проєкт місцева громадська організація «Молодіжний центр спілкування «Позитивний Павлоград».

У багатьох випадках  матері виховують дітей у нових для себе містах, в умовах дистанційного навчання і тривожних новин — тож дати їм опору зараз дуже важливо, кажуть організатори заходів.

Доки мами займалися на лекціях — діти бавилися з аніматорами. Учасниці відзначають, що це було неабияким плюсом таких заходів, адже жінки могли спокійно засвоїти інформацію, а малеча — погратися і відволіктися від частих повітряних тривог.

«Коли з’являється час для себе, коли дитина під наглядом, і ти можеш розслабитися та не думати, як там твій малюк, то на краще змінюється й ментальний стан, і психологічне здоров’я, зникає тривога. Коли ти маєш можливість відпочити, то стаєш набагато спокійнішою», — вважає Анна Лебідь, учасниця проєкту, яка з початком повномасштабного вторгнення переїхала до Павлограда з м. Харків.

Саме завдяки проєкту Анна знайшла сміливість проявити себе. До війни в Харкові дівчина проводила художні майстер-класи, але з початком війни «закинула» цю справу, спілкувалася лише з родиною, особливо не знайомлячись з людьми у новому для себе місті. Та після того, як дівчина відвідала декілька лекцій у проєкті для мам, в неї знову з’явилося бажання займатися улюбленою справою. Щобільше, Анна навіть вже знайшла приміщення й запланувала дату свого першого майстер-класу для павлоградців.

«В проєкті мені сподобалося все — і спікери, і організаційні моменти. А особливо те, що моя дитина була щаслива, а я спокійна, що за нею наглянуть — це саме те, що треба для мами», — резюмувала Анна.

«Лекції містили корисну інформацію, а подача була легка і цікава. Всі теми були  актуальними та важливими! Дуже круто, що була можливість отримати професійну підтримку від юриста та фахівця з профорентації. Психологиня весь проєкт підтримувала нас. Під час проведення арттерапії я визначила для себе деякі важливі аспекти розвитку особистості та була можливість зняти напругу, яка є постійно під час воєнного часу», — коментує учасниця проєкту, павлоградка Марія Ледовська.

В рамках проєкту провели фотосесію у патріотичному вбранні, де професійний фотограф зробив світлини матерів і дітей в національних костюмах. За результатами надрукований буклет «У чому сила мами?», який крім яскравих фото містить корисну інформацію від спікерів проєкту — психолога, юриста, лікаря-педіатра, спеціалістів з профорієнтації та медіаграмотності. Буклет розповсюдили у соціальних та культурних закладах міста.

Заходи проходили в рамках проєкту, який впроваджувала Громадська організація «Молодіжний центр спілкування «Позитивний Павлоград» за підтримки програми Український Фонд Швидкого Реагування, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

Цей пресреліз створений завдяки підтримці програми “Український фонд швидкого реагування”, що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Молодіжний центр спілкування «Позитивний Павлоград» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.