Коли переходити на зимовий час і як полегшити перехід?

498

У ніч із суботи, 28 жовтня, на неділю, 29 жовтня, о 4-й ранку стрілку годинника треба буде перевести на годину назад. Комп’ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично. Але старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно буде налаштувати самим.

Фахівці «Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» розповідають, що останні дослідження щодо впливу переходу часу на здоров’я людини проводилися у 2020-му. Тоді вчені виявили чіткий взаємозв’язок між переведенням часу і збільшенням ризиків виникнення серцевих нападів, інсультів, розладів настрою. Крім цього, можливе просто погіршення самопочуття, порушення сну, дратівливість, втома, збільшення або втрата апетиту.

За кілька днів до переведення годинників спробуйте лягати спати на деякий час пізніше, так само і просинатися. Наприклад, можна від сьогодні щодня «додавати» собі 20 хвилин сну.

Також дають кілька рекомендацій:

  • уникайте вживання кофеїну за 6 годин до сну (кава, чай, більшість газованих напоїв),
  • не вживайте алкоголь і відмовтеся від куріння, особливо перед сном,
  • не їжте на вечерю вуглеводи. Борошняні та солодкі продукти на вечерю – не дуже хороше рішення, оскільки до ранку це може обернутися так званим “вуглеводним похміллям”. Вся справа в тому, що процес перетравлення таких вуглеводів досить складний, і вночі організм не зможе повністю розслабитися. Перевантаженому адаптацією організму доведеться ще витрачати сили на боротьбу з наслідками цукрової інтоксикації,
  • не вживайте також важку, гостру їжу за 4 години до сну. Легкий перекус цілком допустимий,
  • фізична активність корисна кожному, але не перед сном. Більше рухайтеся вдень, а ввечері вирушайте на легку прогулянку,
  • зробіть комфортний для себе температурний режим у спальні та регулярно її провітрюйте,
  • забезпечте тишу і зменште освітленість спальні під час сну. Приберіть електронні пристрої, зокрема, телевізори, комп’ютери, смартфони зі спальні, або принаймні вимикайте їх за 30 хвилин до сну. Згадайте, як часто ви засинаєте, включаючи собі відео або музику на фоні. Це згубно позначається на організмі і самопочутті, адже мозок все ще продовжує сприймати інформацію. Ця порада, до речі, актуальна не тільки під час адаптації організму до сезонного переведення годинників.

Дорослі мають спати щонайменше сім годин на добу. Ну а декому цього навіть замало: молодь і люди з хронічними недугами потребують 8-9-ти годин сну.