Як зараз в Україні працюють послуги з реабілітації

199
Фото zn.ua

До кінця року на базі великих лікарень мають запрацювати відділення реабілітації. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Читайте також: Павлоград відвідала міністерка у справах ветеранів

«В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Сучасні ремонти, необхідне обладнання, фахові мультидисциплінарні команди — всі ці складові якісної реабілітації мають бути забезпечені до кінця року. Ми бачимо, що кошти для цього є. Ми готові допомагати там, де реально є така необхідність. Наш спільний обовʼязок – зробити реабілітаційну допомогу у сфері охорони здоров’я доступною для військових та цивільних за місцем їх проживання», — підкреслив міністр Віктор Ляшко.

Створять 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони охоплять:

  • пацієнтів із травмами спинного мозку;
  • людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • людей із важкою нейротравмою;
  • пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
  • людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

За основу моделі розвитку реабілітації Міністерство охорони здоров’я взяло ізраїльський досвід. Він враховує як потреби цивільних, так і потреби військових. Отже, не втратить актуальність навіть після війни й не призведе до утворення надлишку реабілітаційних відділень.

Читайте також: На базі павлоградської лікарні створять реабілітаційне відділення

Всі послуги з реабілітації — безоплатні для людей та повністю покриваються державою в рамках Програми медичних гарантій. Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.