Підземний скарб: як Павлоград відновлює власний водозабір

1673

Багато років Павлоград має проблему — водопостачання. Зараз мешканці багатоповерхівок отримують воду від державного підприємства  — водоводу «Дніпро-Західний Донбас» (Синельниківський район), яке качає воду з р. Дніпро.  Це підприємство накопичило великі борги, його не модернізували з часу побудови (кінець 1980-х років). Тому часто виникають проблеми з водопостачанням регіону Західний Донбас — відключення води через аварії, вимкнення електроенергії. Старі мережі, енергозатратні насоси, втрати води — все це «лягає» в тариф, який один з найвищих в Україні. При аваріях і відключеннях може не бути по 3-5 днів.

При цьому Павлоград стоїть на кількох підземних родовищах прісної питної води. До побудови водоводу «Дніпро-Західний Донбас» місто забезпечувало себе цією водою через систему водозабору — труб, резервуарів і насосів. Але відколи побудували «ДЗД», водозабір занедбали. Після приватизації він став належати приватній компанії.

Ідея відродити водозабір, щоб знову постачати воду з підземного родовища в місто, витала у повітрі кілька десятиліть. Але почати втілювати її в життя вдалося тільки за останні кілька років.

Які кроки зроблені і чи зможуть павлоградці колись отримати чисту питну воду зі свого водозабору — розбирався Павлоград.dp.ua.

ЩО ТАКЕ ВОДОЗАБІР?

У 2021 році місту вдалося домогтися того, щоб Павлоградський водозабір з приватної власності ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» безоплатно передали громаді.

«Це дуже цінний подарунок для громади. Насправді це дуже важливо для міста — мати свою якісну питну воду. Також в разі надзвичайної ситуації, якщо буде проблема з надходженням з «ДЗД», водозабір стане альтернативним джерелом води», — вважає міський голова Павлограда Анатолій Вершина.

На момент передачі водозабір, який складається зі свердловин, насосів і резервуарів, функціонував в обмеженому режимі — працювало 2 свердловини. За два роки за рахунок виділення грошей з місцевого бюджету, вдалося збільшити видобуток води з 480 м.3 до 3 тис. м.3 на добу.

Нещодавно створене комунальне підприємство «Павлоградтрансенерго» прийняло водозабір  на свій баланс і займається його відновленням. У 2022 році підприємство отримало важливий дозвіл від держави — ліцензію на видобуток води. Директор показує сучасне обладнання — українського та європейського виробництва.

«Відновлено свердловини, замінено обладнання та водоводи. Продовжуємо працювати над збільшенням дебету видобутку води до 8 тис. м.3 на добу — це приблизно 70-80% від потреби міста в воді. Проведено ревізію, чистку та відновлення резервуарів; часткову заміну насосів та обладнання їх частотними перетворювачами, шафами керування. Збудовано камеру комерційного обліку води від водозабору до міських мереж «Павлоградводоканала». Всі ці роботи проводили за кошти місцевого бюджету та силами працівників КП «Павлоградтрансенерго», — розповів Павлоград.dp.ua директор КП «Павлоградтрансенерго» Олег Вечеринський.

Повномасштабне вторгнення російських військ показало, наскільки важливо мати альтернативне джерело води для громад. Наприклад, на Миколаївщині під час війни була і є велика проблема з водою через обстріли — російські загарбники перебили водогін Дніпро-Миколаїв.

«В разі, якщо не стає дніпровської води, у нас повинна бути альтернатива. Тому ми і кажемо про водозабір як альтернативне джерело води», —  підкреслює Анатолій Вершина.

ЦЕХ РОЗЛИВУ ПИТНОЇ ВОДИ

Вода з водозабору — дуже чиста і якісна. Подавати таку воду в старі міські мережі не збираються.

«Цією водою не можна змивати унітази. Крім цього, вона дуже чиста, на відміну від труб міської мережі. Якщо подавати таку воду в будинки, то треба відремонтувати всі наявні мережі, яким вже 50-60 років і які дуже зношені. Від води «ДЗД» відмовлятися не можна — її треба використовувати і надалі. А воду з павлоградського водозабору — виключно як питну», — вважає Анатолій Вершина.

Для цього в майбутньому в місті планують зробити систему автоматизованих бюветів. Також на базі приміщень водозабору вже відкрили цех з розливу питної води.

У лютому 2023 році депутатам Павлоградської міської ради просто на сесії привезли пляшки з питною водою, видобутою з Павлоградського водозабору — щоб ті в реальності подивилися на те, куди виділялися міські кошти.

«Іде попередня очистка, стоять фільтри, система зворотного осмосу — вода проходить всі ступені очистки, після цього потрапляє в бутилі. Вся система автоматична. Моя робота полягає в тому, щоб спостерігати за усіма показниками. Аналізуємо якість води. Для мене як жительки міста дуже важливо, що це наша якісна вода — ми можемо її пити і постачати», — каже начальниця цеху розливу води Олена Миколаївна.

Коли відновиться очне навчання в школах і дитячих садках міста, бутильовану питну воду з водозабору пропонують постачати в ці заклади.

ПЛАНИ І ПЕРСПЕКТИВИ

Відновлення водозабору потребує дуже великих вкладень. У місцевому бюджеті таких коштів немає. Міська влада долучила до вирішення проблеми народного депутата по округу №36 Романа Каптєлова, і він пролобіював у Раді виділення для Павлограду субвенції для реконструкції Павлоградського водозабору першої черги. З державного бюджету виділять 65 млн грн.

«Завжди приємно, коли виходить зробити щось важливе. З перших днів обрання депутатом я вважав розв’язання проблеми забезпечення водою Західного Донбасу пріоритетною. І ось коли на сесії міської ради Павлограда депутатам запропонували випити води, здобутої з Павлоградського водозабору, я відчув радість від виконаної роботи. Хоча це і не розв’язання глобальної проблеми, але все-таки за останні 15 років це реальні зрушення. Завдяки спільній праці з мером Анатолієм Вершиною ми домоглися того, що Павлоградський водозабір почав працювати. Наступний крок – реконструкція водозабору 1-ї черги, а це залучення державних грошей», — прокоментував народний депутат Роман Каптєлов.

«На ці кошти підприємство добудує ще один резервуар, облаштує додатково ще 13 свердловин, що надасть змогу вийти на максимальний дебет 8 тис. м3 води на добу. Зробимо капітальний ремонт внутрішніх мереж та будівель, встановимо сонячну станцію для більш автономної роботи», — каже Олег Вечеринський.

«Гроші вже на рахунках міської ради. До кінця року має бути готовий проєкт. Щойно він пройде експертизу — розпочнуться  роботи», — сказав Анатолій Вершина.

Крім Павлоградського водозабору, на території міста є ще Гніздківський. З нього забезпечують водою район однойменного колись великого заводу, а зараз приватного підприємства «Хіммаш». Підприємство — банкрут, тож вже кілька років тривають перемовини про те, щоб і цей водозабір передали громаді.

Авторка матеріалу — Тетяна Волкова