Історики розповіли, коли у Павлограді з’явився чай

349

До Міжнародного дня музеїв, який відзначається 18 травня, у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї провели чайну церемонію. Також наукові співробітники розповіли, коли та як у Павлоградському регіоні з’явився чай і запропонували гостям створити свій «чайний купаж».

Спочатку музейники занурили відвідувачів в атмосферу китайської чайної церемонії Гунфу Ча. Заварили чай за усіма правилами та дали скуштувати його усім охочим.

А після цього біля української садиби розповіли, як заварювали трав’яний чай в Україні з часів козацтва. Використовуючи чебрець, ромашку, липу, мелісу, мед, м’яту гості могли приготувати свій чай.

«Чай в Україні з’явився в Києві, в середовищі духовенства. Чай пили лише в монастирях і на свята. Пізніше козацька старшина приєдналася до чаювання. Багаті ремісники теж могли собі дозволити чай, але лише на свята. У першій половині 18 століття чай коштував дуже дорого. Він коштував 2,5 рублів за фунт (400 грамів). Уявіть собі, за ці гроші тоді можна було купити п’ять свиней», — розповіли музейники.

Наприкінці 18 століття у Павлограді тричі на рік проходили ярмарки. А через сто років — вже 4 рази на рік. Сюди купці привозили різноманітні товари, у тому числі китайський чай. Коштував він достатньо дорого, тож на ярмарках у натовпі людей пропонували не чай або каву, а просто «кипіт». Вже на рубежі 19-20 століть у Павлограді почали з’являтися перші кав’ярні та кондитерські.