Зливати відходи в лісосмуги — зась! У Павлограді власники будинків без каналізації будуть сплачувати за ще одну послугу

1234

Компанія ТОВ «ДЕБРІС КОМПАНІ» виграла конкурс і розпочала займатися вивозом рідких відходів у Павлограді. Тариф складає 242, 32 грн/куб. м. Про це розповів директор фірми Сергій Туряб під час прес-конференції у міськвиконкомі (на фото зліва).

Читайте також: Чому у Павлограді вирішили упорядкувати вивіз рідких відходів

Зміни стосуватимуться приблизно 8-9 тис. домогосподарств Павлограда —  мешканців приватного сектору, які не мають централізованого водовідведення.

«У місті є підприємці, які займалися цим видом діяльності, але у місті це робити можна лише після проведення конкурсу. У 2022 році виконавцем цих послуг було КП «Затишне місто», але мушу констатувати, вони не могли виконати увесь об’єм робіт», — сказав начальник управління комунального господарства і будівництва Андрій Завгородній.

Він зазначив, що відповідно ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язаний укласти договір на надання послуг з вивозу рідких відходів. Їх вивозитимуть на очисні споруди. Це в майбутньому мають контролювати за допомогою GPS-трекеру на машинах.

Ті підприємці, хто раніше займався вивозом рідких відходів, можуть і далі займатися цим бізнесом, але через ТОВ «ДЕБРІС КОМПАНІ», підкреслюють в управлінні комунального господарства і будівництва.

Відповідальність, за неналежне поводження з рідкими побутовими відходами є і адміністративна, і цивільна, і кримінальна.

Андрій Завгородній зазначив, що при прочищенні дощоприймачів знаходили самовільні врізки з приватних будинків в міську каналізацію.

«Є люди, які мають насос, шланг, і в дощову погоду викачують все просто на вулицю. І такі випадки є. Є випадки вигрузки в нашу дощову каналізацію, міські каналізаційні колектори,  лісосмуги, річку Вовча. Якби це були лише органічні відходи, а так у цих відходах є побутова хімія, яка забруднює навколишнє середовище», — вважає Андрій Завгородній.

Тих, хто вивозитиме відходи незаконно, обіцяють штрафувати. Подібні рейди вже проводила «Муніципальна варта» сумісно з поліцією. Є факти затримання при вивозі нечистот у лісосмуги на Соснівці, Бельбесі, ПЗТО. Протоколи складалися на підприємців-власників авто і водіїв.

«Для фізичних осіб штрафи від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб — від 850 грн до 1700 грн», — розповів начальник відділу з благоустрою КП «Муніципальна варта».

Службовий телефон «Мунварти» — 096 206 91 86.