Сьогодні свято Йоля — найдовша ніч року: прикмети

728
Фото 078.com.ua

Сьогодні, 21 грудня, о 23.48 за київським часом настане зимове сонцестояння. Цей день вважається початком астрономічної зими, яка триватиме до весняного рівнодення 20-21 березня.

У День зимового сонцестояння фіксується найдовша у році ніч та найкоротший день, а ще — найнижча висота Сонця над горизонтом.

Сьогодні у Павлограді Сонце зійшло о 07:26, а сіло о 15:44. Відтак, світла частина доби тривали усього трохи більше 8 годин. Сутінки і ніч на 21 грудня триватимуть близько 16 годин.

Через кілька днів після цієї події Сонце почне підніматися все вище над горизонтом, а світловий день починає збільшуватися.

Стародавні кельти у цей день відзначали один із шабашів – Йоль. Це свято називалося «серединою зими» і тривало 13 ночей. У цей період кельти прикрашали свої домівки ялиновими гілками та вінками, а традиційні червоні та зелені кольори і у наш час на Різдво.

Фото з відкритих джерел

У цей день прийнято приносити додому вічнозелені дерева або їх гілочки. Під дерево слід покласти подарунок близьким. Вважається, що на Йоль треба спалити поліно, щоб захиститись від зла, а попіл можна зберігати протягом року для захисту від зла. Над каміном прийнято розміщувати йольський вінок.

За народними прикметами, якщо у день зимового сонцестояння морозна погода – зима буде м’якою та сніжною. Вважається, що якою погода буде у день зимового сонцестояння, такою буде і 31 грудня. Що ж, перевіримо.