У Павлограді зимують лебеді на центральному пляжі: коментар спеціаліста (ВІДЕО)

1343

На р. Вовча на центральному пляжі вперше зимують лебеді. Це викликало ажіотаж серед місцевих мешканців — люди дзвонять на «гарячі лінії» з проханням рятувати птахів від морозів. Але робити цього не треба, розповіла Павлоград.dp.ua директорка Еколого-натуралістичного центру Катерина Кириченко. У цій установі вже врятували десятки, а то і сотні птахів — виходили, прилаштували в притулки або еко-парки.

«Якщо ви бачите лебедя чи декілька, які лишились на водоймі й не полетіли — не панікуємо. Просто залишаємо ситуацію під наглядом. Лебідь може сидіти до тих пір, поки лунка води не лишиться ледь не 2 на 2 метри», — каже Катерина Кириченко.

Допомоги потребують птахи у інших випадках:

– є видимі рани, кров

– птах має явно зламані або вивернуті крила. Або кульгає.

– на птахові можна побачити сторонні предмети — блесну, обмотану леску чи шось інше (кільця з номерами на шії не рахуються — то орнітологічні мітки).

–  птах гуляє дорогою, селищем, прийшов до когось. Одинокий птах у полі.

Диких птахів бажано не годувати — інакше вони затримаються на водоймі якнайдовше. Особливо не варто давати булки, соски, пиріжки… Якщо вже вирішили підгодовувати, то найкраще підійде зерно (кукурудза ціла або крупно бита пшениця), тертий гарбуз, листя капусти, дрібна сира рибка.

«Наші “павлоградські” лебеді без видимих пошкоджень. Вправно плавають, занурюють голову в пошуках корму, по черзі сплять. Тому не б’ємо на сполох, а просто спостерігаємо», — каже директорка ЕНЦ.