Не падають духом: Павлоград став домівкою для тисяч переселенців (ФОТОРЕПОРТАЖ)

801

Сьогодні зранку, 21 грудня, у Павлограді почали видавати гуманітарні набори від Міжнародної організації з міграції та Червоного Хреста України. Це матраци, набір посуду на 6 людей і ємність для води. Вже зранку люди вишукувалися у чергу перед пунктом видачи, серед отримувачів — сім’ї з дітьми.

«Я приїхав з Донецької області. Працював на шахті, зараз стою у центрі зайнятості. Павлоград прийняв добре, тут у мене є родичі, слава Богу. Ходимо до церкви, молимося. Місто добре, чисте», — каже Микола.

Поряд — дружина його брата, Людмила. В липні цього року вона з дитиною переїхала до Павлограда з Херсона. Там у неї лишилися батьки, друзі. Каже, Херсон нещадно обстрілюють щодня.

«Скільки гине людей, діти… За що? У Павлограді тихо, спокійно», — каже Людмила.

В гуманітарному наборі — дуже якісний посуд, металевий. Тут і тарілки, і каструлі, чайник, чашки, столові прибори.  

«Гуманітарку» видають самі переселенці. Є активні люди, що записалися через спеціальну гугл-форму, і зараз на волонтерських засадах беруть участь у розвантаженні, видачі гумнаборів. Один з таких — В’ячеслав. Він — двічі переселенець. У 2014 році виїжджав з Луганська, зараз війна «наздогнала» у Харкові.

«Я вже допомагаю 10 місяців. Завантажуємо, розвантажуємо, супроводжую вантажі», — ділиться В’ячеслав.

Поруч — Сергій Іванович, він вже влаштувався працювати у ліцей №9. У Павлоград переїхав з Ізюмського району. Хату і все село розбили вщент. Каже, живеться нелегко. У зйомній двокімнатній квартирі їх проживає дев’ять людей, дві родини. Але він не падає духом, працює, тим паче, нещодавно народилася онучка.

За два дні планують видати 500 наборів посуду, матраців, каністр для води. Звичайно, цього не вистачить на всіх. Тож видають родинам з дітьми, які зареєструвалися в м. Павлоград починаючи з 20 липня по 30 вересня 2022 року. Звичайно, цим задоволені не всі.

«Ми, як Управління соціального захисту населення, лише організовуємо усе. А вже видають волонтери з числа ВПО. Їм легше — вони спілкуються, вислуховують, вони самі в такій же ситуації. Наскільки мені відомо, лише у нашому місті є така практика, що волонтерами є самі ВПО», — коментує начальниця Управління соціального захисту населення Павлоградської міської ради Олена Герасименко.

Вона зазначає, що більшість благодійних організацій направляє допомогу цільовим аудиторіям — людям з інвалідністю, багатодітним сім’ям… Тож переселенцям працездатного віку треба розраховувати на себе, шукати роботу, гуманітарної допомоги ставатиме все менше.