Війна і діти: «Була ситуація, коли дівчинку з Попасної вивозили солдати…»

390
Фото: gettyimages

З початку війни у Павлограді посиротіло 36 дітей. Вони втратили батьків з різних причин, не пов’язаних з війною. Тепер їхньою долею опікуються родичі та Служба у справах дітей. Про це під час брифінгу розповіла начальниця Служби у справах дітей Надія Данильчук.

В умовах війни є діти, які приїхали в Павлоград без батьків, без законних представників, найчастіше — з родичами, знайомими, хрещеними. Їм допомагають зробити документи, щоб отримати довідку ВПО. Таких дітей приїхало 56.

«У нас є кілька дітей, які приїхали зовсім без родичів. З Національною поліцією ми виходимо на місце проживання дитини і складаємо акт. Таким дітям ми надаємо статус позбавлених батьківського піклування, якщо ми не маємо зв’язку з рідними», — розповіла Надія Данильчук.

Також до Павлограда переїхали 9 дітей, які вже мали статус сиріт або позбавлених батьківського піклування.

«Різні обставини — може в той час були потужні воєнні дії, вибухи, хто взяв дітей — той і повіз. Була ситуація, коли дівчинку з Попасної вивозили солдати, волонтери. Добре, що вона вже могла розповісти про своїх родичів у Дніпрі, куди її і повезли», — кажуть у соцслужбі.

Навіть під час війни Служба у справах дітей влаштовує дітей у прийомні родини.

«Павлоградці йдуть на зустріч і беруть дітей в свою сім’ю, за що ми дуже вдячні людям», — каже Надія Данильчук.

Читайте також: Діти-сироти з Павлограда вже півроку живуть в евакуації на Тернопільщині