Вперше в Україні: на багатоповерхівці в Павлограді встановили сонячні батареї (ФОТО)

6921

Наприкінці жовтня в одній з багатоповерхівок Павлограда на даху встановили сонячну електростанцію. Це перший такий проєкт в межах України. Його реалізувала Громадська організація «Ресурсний центр — епіцентр змін» за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Сонячна електростанція освітлює під’їзди і, за потреби, під час тривалого відключення допоможе мешканцям бути на зв’язку — наприклад, підзарядити мобільні телефони.

Про це Павлоград.dp.ua розповіла Оксана Горова, керівниця ОСББ та ГО «Ресурсний центр — епіцентр змін».

У п’ятиповерхівці — 8 під’їздів. Освітлення модернізоване — встановлені датчики руху і LED-лампи. Тепер, навіть під час відключення електроенергії, світло у під’їздах деякий час є завдяки сонячним батареям та накопичувачу.

Потужність підстанції — 5 кіловат. Система працюватиме так: до сонячної електростанції під’єднаний накопичувач, який заряджатиметься і від сонця, і від електромережі. Його ціль — бути весь час зарядженим на випадок, якщо будуть перебої з мережею.

«Впродовж року ми будемо моніторити, як працює електростанція. На сьогодні ми не говоримо про окупність проекту — його вартість досить дорога. Тим паче, що немає «зеленого тарифу» для ОСББ. Ми не можемо продавати цю електроенергію. Зараз мова йде про безпеку — коли електроенергія вимикається. Також ми готуємося представити цей проект іншим ОСББ і грантодавцям», — каже Оксана Горова.

За її словами, основне завдання сонячних панелей на даху – мати резервне живлення.

«Щоб залишатись на зв’язку й розуміти, що відбувається у місті та країні. Адже у підстанцію, яка забезпечує нас електроенергію, вже було кілька «прильотів». А це означає, що ми повинні потурбуватись бодай про якесь джерело енергії», — підкреслює Оксана Петрівна.

Зазначимо, що будинок вже взяв участь у більш ніж десяти різноманітних проектах. Тут замінили тамбурні двері та вікна на енергоефективні, у будинку зроблені шви, утеплені труби й торці будинку з двох боків. Підготувалося ОСББ і до критичних ситуацій, пов’язаних з війною, — провели світло у підвал, принесли туди бутлі з питною водою, крупи, запаслися «буржуйкою».