«Хочеться додому, але дома немає»: модульне містечко Павлограда стало прихистком сотен людей

2311

У 2014 році модульне містечко у Павлограді прийняло 480 переселенців з Донбасу. За 6 років термін придатності тимчасового житла минув, модулі хотіли законсервувати. Але 2022 року вони стали знову вкрай затребуваними — сюди знову приїхали люди. Про це зняло сюжет «Суспільне. Дніпро».

Ірина приїхала до Павлограда з Попасної. Жінка каже: умовами задоволена, а головне – хоч трохи безпечніше.

«І пічка є, і душ є, і туалет є. Дякую за це. Хочеться додому, але дома немає», – каже Ірина.

За 6 років модульні будиночки позношувалися.

«Поточний ремонт ми проводимо, але все гірший і гірший стан цих будиночків. Але вибору немає», — коментує міський голова Павлограда Анатолій Вершина.

Люди живуть тут безплатно, платять лише за комунальні послуги, але повністю розраховуються не всі, зазначає міський голова.

«Люди, які мешкають у модульному містечку, не доплачують за електроенергію, за воду, і ми змушені з міського бюджету компенсувати. У рік це не менше 2 млн грн», – зазначає Анатолій Вершина.

Опалення у будинках електричне, і, кажуть мешканці, коли відключають світло, одразу стає холодно.

«Все на електриці у нас, і приготування їжі. Газа немає у нас. З цим є труднощі, тому що у нас діти. Як і всі – виживаємо», – розповіла Людмила, переселенка із Сєвєродонецька. Повертатися їй нікуди, житло зруйноване.

У міськраді наголошують, що вільного житла для переселенців у Павлограді немає. Проте є черга, люди чекають, що звільняться місця, якщо хтось поїде. За словами міського голови, є пропозиції щодо будівництва ще одного містечка, але, додає, житимуть там люди на договірних умовах.

«Укладається договір. Людина має взяти на себе обов’язки, якщо вона не платить або поводиться не зовсім адекватно, то ми повинні мати право на виселення цієї людини з гуртожитку», – каже міський голова.

Нині у модульному містечку живуть 320 людей.