Чи багато зараз іде у військкомати добровольців?

1992

Наразі в Україні до територіальних центрів комплектування (військкоматів) приходять дуже мало добровольців. Більшість чоловіків звертаються за відстроченням або з інших питань. Про це розповів начальник Дарницького територіального центру комплектування у Києві, полковник Руслан Тригуб в інтерв’ю Hromadske.

Якщо на початку війни був великий потік добровольців, то зараз він суттєво зменшився.

«Усі черги в територіальні центри, які показують по телебаченню, — це черги людей, які хочуть отримати відстрочку, пройти медичну комісію чи мають якісь інші питання. Зі 100 людей добровольців буде приблизно троє. А на початку агресії із кожної сотні лише троє приходили по довідки», — каже Руслан Тригуб.

Він пояснив, що мобілізувати лише добровольців не можуть. Мобілізують людей, які вже були в армії або інших силових структурах.

«Є військово навчений ресурс — це особи, які служили в армії. Їх навчали, держава на них витрачала кошти, коли вони служили на строковій військовій службі (або в поліції чи у Службі безпеки). Їх не треба перенавчати — треба тільки нагадати те, що вони знають. Людина може не хотіти служити, їй може хотітися бути вдома, у неї тут родина і таке інше. Є й люди, які не служили в армії, але бажають захищати державу. Проте якщо є вимоги призивати навчений ресурс: людей, які вчилися на танкістів, артилеристів, стрілків, гранатометників, — то ми викликаємо насамперед саме їх.

Добровольців ми теж відправимо, однак самими лише добровольцями ми не зможемо виконати мобілізаційні завдання, які покладено на територіальний центр, тому викликають і інших людей, вручають повістки, звіряють облікові дані. Мобілізація триває, запити надходять, тож ми призиваємо людей».

Мобілізація, згідно з указом президента, продовжена до 23 серпня.

Читайте також: «Братимуть на олівець» військкомати: про що попередили у МВС