Ситуація навколо зарплатні військових: Зеленський підписав новий закон, нова петиція

5455

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким роботодавцям більше не доведеться виплачувати середню зарплату працівникам, яких призвали на службу до армії під час мобілізації. При цьому за всіма такими військовослужбовцями, як і раніше, зберігатиметься місце роботи та посада.

Йдеться про  законопроект №7251. Про те, що його підписано президентом, свідчить картка документа на сайті Верховної Ради. Станом на 18 липня закон ще офіційно не опубліковано, він набуде чинності після того, як це станеться.

Автором поправки про зарплати військовослужбовців є голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, депутатка від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова. Вона вважає, що норма застаріла і зараз військовослужбовці можуть гідно заробляти і без виплати середньої зарплати за старим місцем роботи.

«Потрібно було знімати цей тягар із роботодавців, адже вони платять податки, за рахунок яких формується утримання наших військових, вони зараз ще виплачують заробітну плату, а ще потрібно, щоб вони розвивали економіку», – пояснювала Третьякова DW.

Раніше Зеленського просили ветувати цей закон. Проте відповідна петиція на сайті президента встигла набрати лише близько 11 тис. підписів з необхідних 25 тис.

Днями опублікована нова петиція — з вимогою підняти заробітну плату військовослужбовцям ЗСУ з 30 тис. грн. до 50 тис. грн., а також з 100 тис. грн. до 150 тис. грн. за рахунок відміни та зняття усіх надбавок з Народних депутатів України.