Як американські школярі, студенти з обміну та їхні батьки допомагають України

419

В редакцію нашого сайту звернулася Олександра Леонович, учениця  павлоградської школи №1, яка поїхала навчатися до США за програмою обмінів FLEX (Future Leaders EXchange). Дівчинка розповіла, як у американській школі сьогодні допомагають народу України. Публікуємо її статтю.

Від початку повномасштабного вторгнення росії багато країн світу неодноразово виражали свою підтримку й надсилали фінансову та гуманітарну допомогу Україні. Одним із наших великих друзів у цій війні є Сполучені Штати Америки, де не лише уряд, а й звичайні люди, навіть школярі, допомагають нашій державі захистити свою свободу та суверенність.

Цього року я живу та навчаюся за обміном у штаті Колорадо, місто Колорадо-Спрінгс. Разом із моєю приймаючою сім’єю, американськими друзями та іншими студентами за обміном я реалізувала декілька проектів, щоб допомоги моїй Батьківщині. На початку березня ми організували благодійний розпродаж у моїй приймаючій школі Banning Lewis Preparatory Academy. На вихідних готували різні види печива та солодощів, долучилися студенти за обміном із Туреччини, Румунії, Грузії, Казахстану та Киргизстану, які приїхали з різних куточків штату. Наступні 3 дні продавали наші смаколики учням перед уроками та людям, що живуть по сусідству.

Другий проект я організувала у травні: три благодійні розпродажі, цього разу протягом концертів шкільного хору й оркестру. Продавали значки, наліпки та саморобні браслети, які мені допомогли зробити подружки із приймаючої школи. Усі — синьо-жовті (і червоно-чорні), із закликами підтримувати Україну й молитися за мир на нашій землі.

«Саша привернула увагу всієї нашої спільноти незмінною відданістю своїй країні з іншого кінця світу.  Запуск трьох успішних зборів коштів дозволив їй досягти того, чого ми ніколи раніше не здійснювали: зібрати найбільшу кількість грошей для однієї справи в історії школи»,— прокоментувала цей проект старшокласниця Кейтлин Оснес, яка брала участь в організації розпродажу.

Усього з обох проектів зібрали майже $3000, які були передані до UNICEF в Україні  на допомогу дітям та родинам, що постраждали від війни. Чесно кажучи, ми були вражені бажанням людей допомогти. Багато хто давав у рази більше за запропоновану ціну, майже кожен висловлював слова підтримки, розпитував, чи все гаразд з моєю родиною, говорив, що вірить у нашу перемогу. Ще в лютому я записувала відеозвернення від моїх американських однокласників, де вони казали, що захоплюються мужністю українців й підтримують нашу державу.

Прекрасним доповненням стала пісня «Ой, у лузі червона калина…» у виконанні хору старшої школи. Я зробила транскрипцію англійською, а моя подружка – студентка за обміном із Криму — допомогла учням із вимовою й ритмом.

Багато інших студентів за обміном з усього світу в різних штатах спрямовували свої зусилля на допомогу нашій державі. Були проведені благодійні марафони та концерти, збори коштів та предметів першої необхідності, що були відправлені в Україну. Лише студенти з приймаючої організації WorldLink зібрали для українців понад $70000.

«Було неймовірно приємно відчути підтримку з боку друзів у США і знову почуватися вдома, коли дому так не вистачало, — розповідає Софія Лобас, студентка за обміном із Харкова, що організувала один із наймасштабніших благодійних забігів у Техасі. — Люди неймовірні, а у скрутні хвилини взагалі супергерої».

Ми дуже вдячні усім, хто докладає зусиль, аби наблизити перемогу України. Я впевнена, разом ми здатні зробити все можливе й неможливе, аби знову жити на рідній землі під мирним небом.

Олександра Леoнович

Читайте також: Павлоградская школьница знакомит жителей США с украинской культурой (ФОТО)