В світі реєструють все більше випадків мавпячої віспи: що це за хвороба

1849
Фото: cdc

З початку у Британії, Німеччині, Італії, Бельгії, Франції, Португалії, Канаді, США та Австралії реєструюють віспу мавп — інфекційну хворобу, що спричиняє вірус Monkeypox virus. За кількістю випадків лідирує Іспанія (30 випадків). Загалом — вже більше сотні випадків у Європі. У зв’язку з чим Всесвітня організація охорони здоров’я сколикає термінову нараду.

Мавпячою віспою можна заразитися від інфікованих диких тварин у Африці. Проте вчені не впевнені, чи є саме мавпи головними  носіями вірусу. Вважається, що вірус поширюють гризуни: щури, миші та білки. Мавпячу віспу, як випливає з назви, вперше виявили у лабораторних мавп наприкінці 1950-х років.  

Серед основних симптомів — лихоманка та висип. Хвороба в середньому триває від 14 до 21 днів і минає сама. Коефіцієнт смертності при спалахах віспи мавп — від 1 до 10%.

Людині хвороба передається через укус інфікованої тварини. Або якщо доторкнутися до її крові, рідин організму, плям, пухирів або струпів на тілі. Заразитися віспою мавп можна, вживаючи в м’ясо інфікованої тварини, яке не було ретельно прожарене.

Передача від людини людині відбувається в результаті тісного контакту з виділеннями з дихальних шляхів, шкірою, або повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті.

Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я показують, що вакцини, які використовувалися для знищення віспи, ефективні до 85% проти віспи мавп.