Підприємець і засновник клубу Fishbone Руслан Савченко: про зариблення, створення бази для рибалок та інші ініціативи

1167

Поблизу Павлограда знаходиться Нагульний ставок, добре відомий усім рибалкам регіону. Тут досить затишно, люди їздять сюди як порибалити, так і просто відпочити на природі. Колись поряд зі ставком була ферма, риборозплідник. Зараз лишилося лише кілька старих будівель. Саме тут орендував ділянку підприємець, засновник Рибальського клубу Fishbone, а сьогодні ще й волонтер Руслан Савченко. Каже, хоче зробити тут зону відпочинку і має амбітні плани.

Чому бізнесмен захопився риболовлею, як зі своєю організацією проводить толоки та допомагає армії, Руслан Савченко розповів в інтерв’ю Павлоград.dp.ua

Інтерв’ю можна подивитися на відео, або ж почитати у текстовому форматі нижче:

Чому ви вирішили заснували рибальську спільноту?

Любов до природи, до рибалки, до всього, що пов’язано з кемпінгом, передалася мені генетично ― в мене і батько був рибалкою, і дід. Вже коли мені було 3 роки, батько брав мене з собою на риболовлю, з ночівлею.

Раніше я допомагав іншим організаціям, але у 2019 році суто для розваги вирішив заснувати спільноту у Фейсбуці, з цього все і почалося. Ми заснували клуб Fishbone, і в цьому році отримали офіційний статус громадської організації. Назва виникла не просто так: у перекладі Fishbone ― це рибна кістка. І для багатьох ми справді стали кісткою посеред горла. Але в нас є чітка мета, до якої ми цілеспрямовано йдемо.

Як ви оцінюєте на сьогодні стан річок регіону?

На сьогодні я бачу такі проблеми з екологією, як скид води та браконьєрство. Браконьєри є великою бідою, особливо ті, що ставлять сітки задля промислового вилову риби. Деякі рибалки навіть не усвідомлюють, що шкодять екосистемі: роблять перелови, використовують значну кількість гачків, ловлять рибу заборонених розмірів. Вони також руйнують екосистему, і тому є порушниками правил любительського та спортивного рибальства. 

Скільки учасників у вашій організації?

Зараз в нашому клубі 4500 людей ― це учасники нашої групи в Фейсбуці. З минулого місяця наша громадська організація видає членські картки, власники яких щороку надають внески в розмірі 500 гривень на зариблення і на допомогу військовим. Наразі в нас вже є 200 людей, що мають такі членські картки.

Чи займаєтеся ви зарибленням річок?

Ми зариблюємо лише річки та водойми загального користування, кошти збираємо самостійно, зовнішніх донорів поки що не маємо. Вовчу та Самару ми зариблюємо з 2020 року. Якщо говорити про разові зариблення, то ми працюємо дуже плідно. Одного разу в нас було зариблення судаком ― ми випустили в Вовчу, Самару, Нагульний ставок 162 000 рибин. В рамках іншого зариблення я привіз 3120 кг білого амура, коропа та толстолоба. 2 тони було направлено в Миколаївку, ще 2 ― залишилося в річці Самарі та Нагульному, частина відправилася в Тернівку та Богуслав. Зазвичай зариблення відбувається двічі на рік: хижаком та мирною рибою.

Читайте також: У ріки Павлоградщини випустили майже 750 кг нової риби: подробиці, відео

Крім зариблення я також займаюся заохоченням людей до покращення життя в нашій державі. Тим паче у такий важкий час нам потрібно єднатися. Ми облаштували пляж, який так і назвали ― пляж Fishbone. Викосили велику територію, а потім за допомогою міського депутата привезли пісок, насадили квітів та дерев.

Окрім цього, ми щороку проводимо прибирання наших рибальських місць: збираємо сміття, чистимо прогалини (до речі, відео про це є на нашому YouTube-каналі), робимо нові місця для рибної ловлі.

Але головне зараз ― це допомога військовим. За два роки війни наш клуб зібрав на допомогу армії понад півмільйона гривень. Ми єдина організація, яка так активно та ефективно допомагає військовим. Ми придбали Mavic з тепловізором за більш ніж 200 тис. грн. Також купляли тепловізори, генератор, донатили на транспорт. Навіть придбали зброю для боротьби з FPV-дронами. Це не враховуючи допомоги харчами, ліками, одягом. Нещодавно ми купили ще один генератор для 54 МБР та будемо передавати його через волонтерів прямо на передову.

Розкажіть про те, що ви плануєте робити на орендованій ділянці?

Зараз ми знаходимося на орендованій ділянці між Самарою та Нагульним ставком. В майбутньому плануємо побудувати на цій ділянці базу «Дім рибалки». Тут будуть розташовані альтанки, гатки для риболовлі та купання в річці. Це буде база відпочинку з ухилом на сприяння реабілітації військових, особливо ― важко поранених. Військові зможуть приїхати сюди, щоб безкоштовно відпочити зі своїми родинами, позасмагати, покупатися, порибалити та відволіктися від проблем та, в першу чергу, від війни.

Чим ви відрізняєтеся від інших організацій?

В інших подібних організаціях риболовля є додатком до основного спрямування. Так, одні ― мисливці та рибалки, інші ― підводні мисливці та рибалки, а ми ж ― просто рибалки. Наша конкретна мета пов’язана саме з риболовлею.

Що, на вашу думку, можна було б змінити на рівні міста/області/країни, для порятунку річок?

Щоб покращити ситуацію з річками, потрібно отримати обґрунтування від екологів та представників інших інстанцій, які дають затвердження на меліорацію, хімічну чистку та інші роботи. Звичайним людям потрібно починати з себе: не забруднювати водойми, прибирати рибальські місця, брати участь у роботі громадських організацій та загалом не бути пасивними, адже майбутнє починається з нас.

Бесіду вела Тетяна Волкова