У Павлограді диспетчерський пункт ДСНС може працювати від сонячних батарей

221

У Павлограді завершилася реалізація проєкту «Завжди на зв’язку» у співпраці з ГО «Ресурсний центр ― епіцентр змін» з ДСНС та за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні. Сьогодні, 11 квітня, пройшла заключна конференція проєкту.

Як розповіла керівниця цієї ініціативи Оксана Горова, на даху Павлоградського міськрайонного управління ДСНС у Дніпропетровській області встановлено сонячні батареї, які живлять цілодобовий диспетчерський пункт ― саме він приймає виклики на номер «101». Закуплено кілька ноутбуків, принтери, два модеми, мережеві адаптери Starlink. Все це дозволить рятувальникам бути на зв’язку навіть у випадку блекаутів.

«Наша диспетчерська служба ― це єдина по області залишилася районного рівня, не обласного, не державного, а саме районного. Тому дуже важливо було забезпечити її безперебійним живленням», ― зазначив начальник відділу цивільного захисту  Павлоградського районного  відділу ДСНС Олександр Матяш.

Також в рамках проєкту проводилися різноманітні тренінги та зустрічі зі школярами, де розповідали про правила мінної безпеки, поводження під час пожеж та ін.

«Коли стається лихо, телефонують саме рятувальникам. І ці люди при будь-якій погоді, вдень і вночі, йдуть робити свою роботу. Тож ми вдячні усім містянам і усім, хто реалізував цей проєкт. Коли нещодавно в місті не було живлення, в диспетчерському пункті навіть не відчули відключення», ― розповів секретар міської ради Павлограда Сергій Остренко.