«Ми попрощалися з такою видатною людиною»: у Павлограді поховали Народного майстра України

1904

У Павлограді сьогодні попрощалися з митцем, різьбярем, художником Геннадієм Останіним. Навіть будинок Геннадія Дмитровича прикрашений різьбою і дуже помітний. А всередині — це справжній дім-музей, де творив різьбяр.  Він займався карбуванням, розписом, вишивкою, писав вірші — був дуже різностороннім.

«Я дружила з Геннадієм Останіним 53 роки. Він мені запам’ятається як талановита, добра, привітлива людина… Він дарував людям натхнення, радість своїми роботами», — згадує Лідія Бабенко, подруга митця. На згадку про нього в її родині залишиться кілька робіт, які він подарував.

Після хвороби Геннадій Останін помер 17 лютого, на 87-му році життя. Останні роки він хворів на онкологію.

«Залишилося дуже багато його робіт, я навіть не можу порахувати… Він цим жив. Були виставки, видавалися книги… », ― каже Інна, молодша донька Геннадія Дмитровича.

«Дуже хочеться, щоб для його робіт виділили місце в музеї. Щоб це не було розтаскано, викинуто… Ми дружили більше 60 років. Він приїхав в Павлоград з Уралу. Працював на шахті, але увесь час займався прикладним мистецтвом — оформлював, робив дерев’яні поробки… Але найбільше його талант розцвів, коли він почав робити великі вироби із коренів дерев, гілок, великих шматків дерев. Він робив великі скульптури», — коментує друг, поет Станіслав Дзюба.

«Я співчуваю родині та усьому нашому місту, бо ми попрощалися з такою видатною людиною», — коментує Олена Кірюшина, майстер точкового розпису.

У 2001 р. йому Геннадію Останіну було надано звання Народного майстра України. З нагоди 80-річчя — Почесний знак «За заслуги перед містом» II ступеню. Павлоградці добре пам’ятають його «мультяшні» скульптури у Дитячому парку.