Від дукачів до монист: у Павлограді відкрилась виставка прикрас (ФОТО і ВІДЕО)

479

«Дукачі і прикраси. Схід» – так називається експозиція, що нині працює у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї. Кілька найближчих тижнів її відвідувачі мають нагоду побачити майже 400 унікальних експонатів з приватної колекції.

«Срібний дукач з монети, м. Авдіївка. 1870 р.», «Дукачі з околиць м. Вугледар», «Двоплатівковий дукач з околиць м. Маріуполь» – ці короткі підписи б’ють сьогодні у саме серце.

«Коли оформляли цю виставку, ще до повномасштабного вторгнення, хотіли показати саме Схід України. Найболючіші землі, де буремні часи минулих століть пройшли нещадно і знищили значну частину нашої культурної спадщини. Але ми стали, певною мірою, пророками. Донеччина, Луганщина, Сумщина та Харківщина – саме ці регіони представлені в експозиції. І саме вони сьогодні найбільше потерпають від війни. Ми не знаємо, що залишиться там, у містах і селах, які вороги перетворили на пустелі. І коли ми знову зможемо досліджувати наші землі, заміновані та небезпечні», – каже автор та власник колекції Віктор Векленко, український дослідник, історик-ставрограф, засновник єдиного в Україні та Європі Музею Хреста (Дніпропетровська обл.).

У його зібранні близько 1000 старовинних прикрас з різних куточків України. У цій виставці – частина з них, зі східних регіонів.

Тут 390 дукачів, підвісок, медальйонів і намист, а також давні світлини, що ілюструють розмаїття української моди та культури.

Прикраси з різних матеріалів – срібла, кераміки, сплавів кольорових металів, виконані у різноманітних техніках: лиття, штампування, карбування, витискування, вирубування, золочення тощо. Датуються вони 18 – початком 20 ст.

«Ось таке монистечко з дукатів – це була своєрідна «зберкнижка» дівчини. Одягне вона у неділю в церкву свої оздоблення, майбутні свати побачать – ага, у цієї нареченої є гарна скриня з посагом. Це був статус і стиль життя. Жодна українська жінка в давнину не виходила на вулицю без намиста. Але далеко не кожна родина могла дозволити собі великий дукач з бантом. Основа дукача – це монета номіналом срібний «рубль». А ще потрібні були кошти на стрічку для банту та інші видатки. Тому робили якісь імітації монет, брали дешевші матеріали. Використовували що завгодно», – розповідає пан Віктор.

Є у його колекції також багато раритетних прикрас Дніпропетровщини, зокрема і Павлоградського району. Їх він планує оформити в іншу експозицію, куди також мають увійти Запорізька область та Південні регіони.

Поки ж павлоградці та гості міста можуть споглянути цю виставку. Працюватиме вона у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї до 8 березня.

Відвідати музей можна у будні та суботу з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю – з 9:00 до 15:45). Неділя вихідний.