На Павлоградщині фіксують сказ: статистика лякає

939
Фото zooblog

З початку 2024 року на Павлоградщині вже зареєстровано 5 випадків сказу тварин — на території Богданівської та Вербківської громад. На сказ захворіли лисиці, безпритульний кіт, власні собака та кіт.

Про це повідомляє завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Павлоградського райвідділу ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Людмила Руденок.

У 2023 році зареєстровано в п’ять разів більше випадків, ніж у 2022-му (77 випадків).

«Серед хворих тварин були собаки, коти, лисиці, навіть один випадок сказу великої рогатої худоби. В м. Тернівка Дніпропетровської області у 2023 році зареєстровано 5 випадків сказу тварин при відсутності випадків у 2022 році», ― йдеться у повідомленні.

Сказ відноситься до особливо небезпечних інфекційних хвороб. Збудник заходиться у слині. Вкусити може на вигляд здорова тварина, але вірус з’являється у слині за 5-10 днів до появи ознак сказу.

Антирабічну допомогу надають в Тернівській міській лікарні, Павлоградській райіонній лікарні, Юр’ївській лікарні.

«В лікувальному закладі нададуть першу медичну допомогу, за медичними показами призначать  курс щеплень антирабічною вакциною, антирабічний імуноглобулін», — зазначає Людмила Руденок.

Власникам треба вакцинувати своїх тварин. Також людям радять остерігатися бродячих собак.