ВПО питають — юрист відповідає: пошкоджене і зруйноване майно (ВІДЕО)

257

Незалежний Павлоград.dp.ua оголосив про можливість юридичної консультації для внутрішньо переміщених осіб щодо питань, пов’язаних з житлом. І сьогоднішня наша тема — компенсація за пошкоджене та зруйноване майно внаслідок збройної агресії РФ. Відповіді на найпоширеніші запитання публікуємо нижче.  Відповідає Глєб Глєбов, головний юрист Павлоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пані О., ВПО, питає:  Я переселенка з м. Мар’їнка Донецької області, під час обстрілу 13.03.22 р. згорів мій будинок. Чи можу я подати заяву на компенсацію, якщо власником будинку є моя мати, яка померла в 2010 р? Всі документи маю, але не знаю, куди потрібно звертатися. Чи потрібно оформлювати спадкування, та як це зробити?

Відповідь юриста: Спадкоємець зможе отримати компенсацію за зруйноване житло лише після оформлення спадщини в установленому порядку. Проте заява про надання компенсації може бути подана спадкоємцем до отримання свідоцтва про право на спадщину щодо компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна. У такому разі свідоцтво про право на спадщину щодо компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна подається додатково після його отримання. Для визнання Вас сподкоємицею, необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Також, слід звернути увагу, що дія нового Закону про компенсацію не поширюється на знищені об’єкти нерухомого майна, які станом на 24.02.2022 року знаходилися на тимчасово окупованій території. Для більш детальної інформації раджу звернутися до ЦНАПу.

Пані Л., ВПО,  цікавиться: Я переселенка з квітня 2022 р. Місто Бахмут.

Зруйнована квартира має трьох власників. Право власності не внесено до реєстру, документи до 2013 року. Один із  співвласників звернувся до ЦНАПу щоб подати документи і розпочати процес внесення квартири до реєстру зруйнованого майна, а йому відмовили. Сказали, що потрібні довіреності від інших двох співвласників. Як потрібно робити і з чого починати, щоб мати результат? Дякую!

Відповідь юриста:  Відповідно до ч.3 ст. 4 Закону про компенсацію «у разі якщо знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна може бути подана кожним співвласником окремо або одним із співвласників такого об’єкта. Заява, подана одним із співвласників, вважається поданою всіма співвласниками за відсутності заперечень інших співвласників. Такі заперечення подаються співвласниками до Реєстру пошкодженого та знищеного майна в порядку, визначеному частиною другою цієї статті. Крім того, відповідно до ч.7 ст. 4 Закону про компенсацію  «До заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна додаються: щодо знищеного об’єкта нерухомого майна, визначеного підпунктом «а» пункту 4 частини першої статті 1 цього Закону (квартири, інші житлові приміщення в будівлі, будинки садибного типу, садові та дачні будинки), у разі якщо отримувачем компенсації є власник об’єкта нерухомого майна, — копія документа, що підтверджує право власності на об’єкт нерухомого майна (крім випадків, якщо право власності на відповідний об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно).

Отже, можна зробити висновок, про те, що у випадку відсутності відомостей про об’єкт нерухомого майна у відповідному реєстрі – можна подати документ, що підтверджує право власності на це майно, якщо мова йде саме про знищене майно (порядок отримання компенсації за пошкоджене майно інший). Тому, якщо у Вашому випадку є підстави для відмови, отримуйте таку відмову у письмовому вигляді. Також слід звернути увагу, що дія нового Закону про компенсацію не поширюється на знищені об’єкти нерухомого майна, які станом на 24.02.2022 року знаходилися на тимчасово окупованій території. Для більш детальної інформації раджу звернутися до ЦНАПу.

Пан О., ВПО, питає: Я переселенець з квітня 2022 р. Місто Бахмут.

Зруйнована квартира була у заставі, частина кредиту була сплачена, документи на квартиру банк повернув власнику в ході судових засідань. Хто має право на отримання компенсації в такому випадку? Чи є інформація щодо звернення банків для отримання компенсацій по залоговій нерухомості?

Відповідь юриста: Новим законом про компенсацію встановлено перелік осіб, які можуть її отримати. Так, відповідно до ч.1 ст. 2 Закону зазначено, що отримати компенсацію можуть тільки фізичні особи – громадяни України, а також серед юридичних осіб — ОСББ, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків за пошкоджене спільне майно.

Чинним законом не передбачено можливість для банків отримати компенсацію. Крім того, у Вашому випадку, перебування квартирі у заставі не надає банку право власності на неї. Отже за отриманням компенсації може звернутися саме власник. Але зверніть увагу, що дія нового Закону про компенсацію не поширюється на знищені об’єкти нерухомого майна, які станом на 24.02.2022 року знаходилися на тимчасово окупованій території. Для більш детальної інформації раджу звернутися до ЦНАПу.

Також хочемо додати кілька поширених питань з юридичної практики, відповіді на які часто шукають в інтернеті та в юристів.

Внаслідок збройної агресії РФ та постійних обстрілів кількість осіб житло яких пошкоджене або зруйноване постійно збільшується. 22 травня 2023 року набрав чинності Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

Закон не регулює питання надання компенсації за об’єкти нерухомого майна, які були пошкоджені або зруйновані до 24 лютого 2022 р. Таким чином, якщо об’єкт нерухомого майна пошкоджено до 24.02.2022 року, то ці відносини буде регулювати старий порядок «надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 р. № 947. 

Також, нажаль, закон не регулює питання надання грошової компенсації особам, чия нерухомість станом на 24 лютого 2022 р. знаходилася на тимчасово окупованих територіях. 

За яке майно передбачена компенсація?

До знищених або пошкоджених об’єктів відповідно до закону відносяться:

а) квартири, інші житлові приміщення в будівлі, будинки садибного типу, садові та дачні будинки;

б) об’єкти будівництва, в яких на момент пошкодження зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;

в) складові частини об’єктів будівництва (квартири, інші житлові приміщення в будівлі), які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна, за умови що на момент пошкодження в об’єкта будівництва зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт;

г) спільне майно багатоквартирного будинку, відмінне від земельної ділянки;

Крім того, наразі не передбачається надання компенсації за пошкодження або знищення будь-якого іншого майна, такого як транспортні засоби або побутові речі, які могли знаходитися в зруйнованому житлі.

Хто може отримати компенсацію? 

Згідно з Законом, отримати компенсацію зможуть такі категорії осіб: 

1.Фізичні особи – громадяни України, які є: 

  • власниками пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна;
    • замовниками будівництва; 
    • власниками незавершеного будівництва,
    • особами, які здійснили інвестування/фінансування будівництва; 
    • членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, але не оформили право власності на нього; 
    • спадкоємцями вищевказаних осіб.

2. ОСББ, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків за пошкоджене спільне майно.

Окрему увагу слід звернути на те, що, виходячи з положень Закону,  іноземці та особи без громадянства не зможуть отримати компенсацію згідно з цим Законом, у зв’язку з чим їх майнові права залишаються незахищеними.

Хто не може отримати компенсацію?

Отримувачами компенсації не можуть бути:

Якими способами надається компенсація?

Компенсація за знищений об’єкт нерухомого майна надається шляхом:

  • надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку;
  • фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у т.ч. такого, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.

Законом встановлюється заборона відчуження нерухомого майна, придбаного  з використанням житлового сертифіката, протягом п’яти років.

Як отримати компенсацію щодо знищених об’єктів?

Розгляд питань щодо надання компенсації здійснюється Комісією, яка також має надавати інформацію та консультації з питань її отримання.

Комісія утворюється в якості консультативно-дорадчого органу виконавчим органом місцевого самоврядування або військовою адміністрацією населеного пункту.

  • Подання заяви про надання компенсації: в електронній формі через Портал Дія або у паперовій формі — через  ЦНАП, УСЗН або нотаріуса.
  • Розгляд заяви Комісією не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання. Його може бути продовжено на 30 календарних днів
  • Рішення про надання компенсації.

Підставами для відмови у наданні компенсації є:

  • подання заяви особою, яка не може бути отримувачем компенсації або не має повноважень для подання заяви;
  • виявлення недостовірних даних, зазначених у заяві;
  • подання заяви після спливу строку, визначеного Законом.

Слід звернути увагу, що Заява про надання компенсації є приєднанням до договору про відступлення державі права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна

Договором про відступлення права вимоги встановлюється, що моментом переходу права вимоги від отримувача компенсації до держави/територіальної громади є факт зарахування грошових коштів на рахунок отримувача компенсації або на рахунок продавця об’єкта нерухомості.

Право власності отримувача компенсації на знищений об’єкт нерухомого майна припиняється у зв’язку з його знищенням.

Якщо майно пошкоджене, але повністю не зруйноване?

Компенсація надається за умови, що:

  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений після 24 лютого 2022 року;
  • об’єкт нерухомого майна розташований на території України, крім територій активних бойових дій, або тимчасово окупованих територій;
  • відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Компенсація за пошкоджений об’єкт нерухомого майна надається шляхом виконання робіт, пов’язаних з будівництвом. Також, можливим є надання будівельної продукції для виконання таких робіт. Також можна отримати компенсацію за вже проведений ремонт.

Читайте також: ВПО питають — юрист відповідає: неприватизоване житло (ВІДЕО)

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.