Свердловина на вул. Кравченка: чому не працює і які перспективи?

2025

20 грудня на засідання Громадської ради розглядали звернення, яке підписали близько 80 людей — щодо закриття колонки на вул. Кравченко. Одна з найпопулярніших колонок на районі огороджена стрічкою та висить оголошення, що вона зачинена. Причина ― вода не відповідає бактеріологічним нормам.

Про це розповіли представники КП «Павлоградводоканал».

Колонка на цьому місці вже 20 років. Воду там набирають не тільки з району ПЗТО, але і Полігона та інших кінців міста. Вода тут завжди вважалася гарною.

«24 листопада надійшов лист від Держспоживслужби про перевищення загальних коліформ. Показник має бути менше ніж 1, а тут показник 3,1. Це означає бактеріологічне забруднення. Ми продезінфікували і закрили свердловину. 7 грудня повторили аналіз — знову забруднення. Вода не відповідає ДержСанПін. Сьогодні ще раз візьмемо аналіз, якщо через 2 дні результати аналізів будуть нормальними — ми її відкриємо», — розповіли у «Павлоградводоканалі».

Повісити табличку «технічна вода» — не можна.

Директор «Павлоградводоканалу» зазначив, що від води на цій свердловині отруїлася дитина і потрапила в лікарню, тому Держпродспоживслужба робила аналізи.

«Якщо вода не відповідає нормам і скважина на балансі підприємства «Павлоградводлоканал» — підприємство несе відповідальність», — зазначив міський голова Анатолій Вершина.

Залишається сподіватися, що аналізи будуть в нормі. Лише за цієї умови свердловиною можна буде користуватися.

Довідка Павлоград.dp.ua:

За даними сайту «Незалежна судова експертиза», коліформні бактерії — це велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин. Якщо виявляються які-небудь коліформні бактерії в системі водопостачання, це чітко вказує на те, що вода була забруднена тваринною фекальною речовиною.