Як швидко вилікувати пролежні

115

Пролежні — це руйнування та відмирання тканин у людей, які перебувають в постійному лежачому положенні. Проблема характерна для людей похилого віку, які тривалий час перебувають в стані без руху. Також вона зачіпає пацієнтів, які через травми опорно-рухового апарату не можуть вставати з ліжка, знаходяться в статичному положенні у ліжку.  На сайті аптеки АНЦ https://anc.ua/ru можна купити різні ефективні засоби для догляду. Лежачий пацієнт не може потурбуватись про себе, тому відповідальною за відсутність пролежнів стає особа, яка за ним доглядає. Професійні медичні сестри чудово ознайомлені з рекомендаціями, однак при лікуванні в домашніх умовах треба підготувати доглядача.

Усунення пролежнів: основні моменти

Лікувальний процес при пролежнях залежить від стадії, на якій було виявлено патологію. При догляді за лежачим пацієнтом важливо регулярно оглядати його тіло, особливу увагу приділяти типовим місцям появи пролежнів — лопаткам, ребрам, ступням, ліктям, колінам, сідничній кістці. Це допоможе своєчасно діагностувати проблему та призначити лікування. На першій та другій стадіях прогресування пролежнів терапія включає наступні засоби:

  1. Забезпечення належного догляду за шкірою з її регулярним протиранням вологими серветками.
  2. Використання спеціальних відволожувальних кремів або мазей.
  3. Регулярна зміна положення хворого, щоб він не перебував довго в одному статичному стані.

Антисептичні та ранозагоювальні засоби застосовуються, якщо пролежні супроводжуються почервонінням та свербінням шкіри. Серед ефективних засобів такого типу можна виокремити Левомеколь — мазь з активною протизапальною та антибактеріальною дією можна придбати на https://anc.ua/ru/product/levomekol- за доступною вартістю.

Як запобігти появі пролежнів

Щоб не займатись тривалим застосуванням препаратів проти пролежнів, можна запобігти їхній появі. Для цього варто дотримуватись наступних профілактичних рекомендацій:

  1. Кожні 2-3 години змінювати положення лежачого пацієнта.
  2. Використовувати постільну білизну з натуральних матеріалів.
  3. Регулярно провітрювати приміщення, щоб запобігти надмірному потовиділенню.
  4. Додавати до раціону пацієнта вітамінізовані комплекси.
  5. Застосовувати памперси або одноразові пелюшки та своєчасно змінювати їх.

Якщо за лежачим хворим доглядає його родич, то попередньо він має проконсультуватись з лікарем та дотримуватись всіх зазначених рекомендацій. Якщо цього неможливо досягти, тоді краще покласти пацієнта в стаціонар, де він буде перебувати під контролем досвідчених фахівців, які не допустять появи пролежнів.