Покинуті дитсадки та млин у Павлограді: чому не вирішується проблема?

2248

Є в українській мові слово «пустка». Тлумачний словник пояснює його як «спустілий будинок; житло, залишене мешканцями».

Є й у Павлограді багато таких споруд, які стоять занедбаними й розвалюються. Найчастіше це соціальні об’єкти, побудовані ще в СССР. Тоді проєктувалися великі майнові комплекси, які з розпадом Союзу стали не затребуваними — промисловість скоротилася, великі оборонні заводи почали позбавлятися своєї соціальної сфери. У цій статті Павлоград.dp.ua розкаже про кілька об’єктів, які вже багато років потребують ухвалення якогось рішення щодо них.

Садок дитячий коло хати…

Сьогодні майже на кожному мікрорайоні Павлограда є дитячий садок, який не експлуатується. Деякі ще років 20 назад встигли продати в приватні руки й інвестори їх розібрали на будматеріали. Деякі залишаються на балансі міста і знаходяться у занедбаному стані.

Як повідомили Павлоград.dp.ua у відділі освіти Павлоградської міської ради, на його балансі знаходяться 6 будівель закладів дошкільної освіти, діяльність яких зупинена зовсім. Вони розташовані у різних куточках міста.

«Деякі з них не функціонують фактично як заклади освіти з 1998 року. Охорона цих закладів, підтримка у належному стані подвір’я та навколишніх територій потребують значних бюджетних коштів, на що з місцевого бюджету виділено більш ніж 1,5 млн грн на рік», — розповіли в міськво у відповідь на запит редакції.

Дуже часто мешканці Павлограда звертаються і до міської влади, і пишуть коментарі в соцмережах, з вимогами щось зробити з будівлями садочків. Зокрема, перепрофілювати їх під житло для ВПО та місцевих.

«Згідно із законодавством України зміна цільового призначення закладів освіти заборонена. Ми ці заклади не можемо ні продати, ні перепрофілювати», — сказав міський голова Анатолій Вершина на сесії міськради 24 жовтня.

Це підтверджують і у відділі освіти. У відповіді на запит Павлоград.dp.ua посилаються на ч.2 ст.61 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (Відомості Верховної Ради України, 2020 р., № 31, ст. 226):

«Майно, у тому числі земельні ділянки, ліквідованих державних, комунальних закладів загальної середньої освіти або тих, діяльність яких зупинена, відповідно до рішення засновника може бути використане для забезпечення здобуття освіти, надання послуг у сферах соціального захисту, культури, спорту та охорони здоров’я, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства…..».

Пощастило тільки садочку на селищі Шахтобудівників — він був відомчим і не належав до структури освіти. Цей занедбаний садок планують перетворити на гуртожиток для переселенців за допомоги Українського фонду соціальних інвестицій.

Читайте також: У Павлограді розчищають будівлю колишнього дитсадка (ВІДЕО)

«Ми з Анатолієм Вершиною були на регіональних слуханнях Плану відновлення країни в обласній державній адміністрації. Туди приїжджали представники міністерства регіонального розвитку і відновлення, робили презентації. Обговорювався ряд питань, у тому числі мер міста піднімав питання, щоб такі будівлі давали право використовувати. Ось, наприклад, дитячі садочки. Є будівлі в Павлограді, які належать міністерству освіти — садочки, школи, шахтарські технікуми і т.п. Зараз патова ситуація. Мер міста ставив питання представникам Міністерства освіти, які були на цій зустрічі, що є будівлі, вони не використовуються, але міністерство не дає органам місцевої влади використовувати ці приміщення по-іншому. Ми зараз намагаємося, щоб міністерство нас почуло. Але це дуже складно — у них таких будівель дуже багато по всій країні», — розповів Павлоград.dp.ua народний депутат по округу №36 Роман Каптєлов.

Старий млин — занедбаний і аварійний

На перехресті вул. Центральна і Вокзальна знаходились будівлі старого млину. Цей млин був побудований ще наприкінці 19 століття коштом купців Ізраїловичів, а за радянських часів тут розташовувався один з найбільших в області мельзаводів. Зараз майно належить Дочірньому підприємству Державної акціонерної кампанії «Хліб України» «Павлоградського комбінату хлібопродуктів». На теперішний момент від будівель залишилися напіврозібрані аварійні цегляні «скелети», що нависають над панорамою міста.

Читайте також: 100 років тому Павлоград був «хлібним центром»: у мережі опублікували фото

«Неодноразово направлялися листи з питаннями прийняття дієвих заходів щодо наведення порядку на території, де розташоване вищезазначене нерухоме майно, на адреси ДП ДАК «Хліб України», прем’єр-Міністра України Гончарука О.В., Міністерства економіки України, Верховної Ради України та ін., — відповіли на письмовий запит Павлоград.dp.ua в управлінні комунального господарства і будівництва Павлоградської міськради. — На жаль, багаторічне листування з уповноваженими органами, відомствами та організаціями не привело до позитивних рішень».

Також у розпорядженні Павлоград.dp.ua є листи ДП ДАК «Хліб України» від 25.01.2021 року, у яких підприємство пояснює, що власником споруд є Верховна Рада і просить скеровувати до неї усі вимоги. А Верховна Рада, своєю чергою, пише, що цей об’єкт нерухомості не стоїть у неї на балансі, тож і вчиняти будь-які дії з ним вона не в праві. Ось такий «футбол».

«Будівля «Хлібу України», не дивлячись на те, що вона вся розбита, вона досі знаходиться під арештом. Ця компанія, «Хліб України» банкрут, на об’єкт накладено арешт і з ним нічого не можна зробити, доки йдуть суди. Я неодноразово звертався до міністра аграрної промисловості, якому підпорядкований цей об’єкт, він мене завірив, що суди закінчуються і Фонд держмайна зможе щось зробити з цим об’єктом. Наша задача — достукатися до міністерства аграрної промисловості, щоб воно рекомендувало передати все, що є, на баланс міста», — каже Роман Каптєлов.

Читайте також: Естетика руїн: у Павлограді розбирають старий млин (ФОТО)

«Хліб України» має великі борги за землю перед міською громадою, тож можна було б зробити взаємозалік, передавши громаді майно шляхом погашення податкового боргу.

В управлінні комунального господарства і будівництва зазначають, що у місті є певна кількість будівель соціально-культурного призначення, що не використовуються, які б можна було запропонувати інвесторам реконструювати під житло для ВПО. Проте діюче законодавство не дозволяє їх використовувати не за призначенням та перепрофілювати.

«Є якісь речі, які очевидно швидко робляться, але чомусь вони не рухаються з міста. Тому що треба щось робити. А часто чиновники хочуть робити лише тільки те, що красиво і позитивно, а такі важкі речі, як копатися в старих розбитих будівлях — не хочеться. Але будемо займатися цим напрямком, бо він перспективний з точки зору ВПО. Адже у Павлограді, за неофіційними даними, 30-35 тис. переселенців. Так що держава все, що було недобудованим, має бути зацікавлена добудувати», — підсумовує Роман Каптєлов.

Читайте також: Як занедбані будівлі Павлограда перетворити на житло для ВПО (ФОТО і ВІДЕО)

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.