Квартирне питання: у Павлограді працюють над удосконаленням реєстру квартир, які можуть стати соціальним житлом

789

Оксана Горова — громадська діячка, активістка руху ОСББ, п’ять разів поспіль обиралася головою Громадської ради при Павлоградському виконкомі, а зараз є регіональною координаторкою проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб». В рамках цього проєкту Оксана Петрівна планує працювати, в тому числі над створенням реєстрів безхазяйного майна та адвокації [здійсненні впливу, лобіюванні цього питання, — прим.авт. ] на рівні міста і держави, щоб перевести таке майна у соціальне житло.

Які проблеми існують у галузі квартир, що не мають господарів, як занедбане житло «дошкуляє» мешканцям багатоквартирних будинків, і що можна вирішити на даному етапі — Павлоград.dp.ua запитав в Оксани Горової.

Павлоград.dp.ua: Скільки років та яким чином ви працюєте у сфері житла?

Оксана Горова: З 2011 року я є головою правління ОСББ у своєму будинку, в якому проживаю. Очолюю громадську організацію «ГО «Ресурсний центр — епіцентр змін». Коли я почала цим займатися, то стало зрозуміло, що потрібно об’єднуватися, розуміти, як працює законодавство. Коротко кажучи, ставати фахівцями. Я здобула другу освіту – менеджер-управитель багатоквартирних будинків, маю сертифікацію. Вважаю, якщо людина хоче управляти багатоквартирним будинком, то має розуміти, що це велика відповідальність.

Павлоград.dp.ua:  Що це за проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб», і чим він може бути корисним Павлограду?

Оксана Горова: Цей проєкт створено  ГО «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine. Проєкт розрахований на пів року, він працює по всій Україні та дає можливості, по-перше, надавати консультації щодо пошкодженого або втраченого житла, по-друге, бачити, як працюють системні речі з виплати компенсації, надавати пропозиції щодо запровадження та регулювання законодавчих змін (в нас вже проходили робочі групи та обговорення).

Я би хотіла, щоб і інші питання, що є в нашій державі, розглядалися так само. На місцях є люди-практики та громадські діячі, які раніше вже надавали консультації переселенцям та мешканцям деокупованих територій. Проєкт дає можливість збирати всю цю інформацію, бачити, яким чином рухатися далі, пропонувати законодавчі зміни.

Павлоград.dp.ua: Чим цей проєкт може допомогти саме Павлограду?

Оксана Горова: Цей проєкт потрібен, щоб ми допомагали місцевій владі створити і наповнювати реєстри безхазяйного майна (це і багатоквартирні, і приватні будинки). Ми вже працюємо робочою групою, маємо зустрічі. По завершенню проєкту хотілося б розуміти чіткі напрямки — що потрібно змінювати, та яким чином це треба робити.

В проєкті є юридичний супровід, що дуже важливо, адже це дає змогу фахово розбиратися у всіх питаннях, які стосуються законодавства.

Павлоград.dp.ua:  Чому взагалі постала ця проблематика? Чи стикається ОСББ з проблемними квартирами?

Оксана Горова: Ми стикаємося з проблемними квартирами, в тому числі й з покинутим житлом. Часто в таких квартирах бувають аварії, є борги. В нашому будинку таких квартир немає, але у моїх колег, голів ОСББ, часто виникають проблеми з такими квартирами. Там може прорвати воду, батареї, інколи в таких квартирах самовільно селяться асоціальні люди. Райони Ливмаш, Полігон, — там багато таких квартир. Ніщо в цьому світі само по собі не стає гарнішим, а лише псується. Тому, коли квартира довго стоїть пуста, вона приходить в занедбаний стан – псуються мережі, труби, крани. Багато випадків, коли заливає сусідів. Всі труби мають термін експлуатації. Каналізаційні чавунні труби майже всі вже замінили, але якщо в квартирі ніхто не проживає, то й можливості провести заміну в такому приміщенні теж немає. Та сама ситуація з водопроводом та стояками опалення. Особливо страждають останні поверхи. Якщо пуста квартира на 3-4 поверсі, то майже нічого неможливо зробити.

На жаль, законодавчо впливати на власників можна тільки через суд. Але знайти власників покинутих квартир неможливо, якщо їх немає в реєстрі (а на сьогодні, як ми знаємо, реєстр не повний). Так, можливо людина померла, а нащадки не вступили у спадщину, та співвласники ОСББ роками витрачають кошти на те, щоб зробити якийсь ремонт, щоб інші люди могли користуватися водою чи теплом.

Сьогодні, на жаль, загалом дуже мало важелів впливу, і я не вважаю їх ефективними.

Павлоград.dp.ua:   Чи можливе у Павлограді створення та наповнення реєстру безхазяйного майна, і які кроки плануються в цьому напрямку?

Оксана Горова:  В процесі роботи проєкту та робочої групи Громадської ради ми побачили, що реєстри є, і ними займаються. На круглому столі ми обговорили їхній стан. Те, що треба – це наповнення реєстру. На сьогодні ми розробляємо алгоритм дій та хочемо розповсюдити його серед голів правління ОСББ. У нашій громадській організації об’єднано понад 100 ОСББ, і ми можемо інформувати про цей алгоритм.

Наприклад, в будинку є якась пуста квартира. Алгоритм пояснює, куди треба йти, та які кроки робити, які заявки подавати. Якщо відповіли, що у цієї квартири є власник або заведена спадкова справа, то ця квартира буде просто стояти, бо в такому випадку документи на суд не передаються. Якщо ж у квартири немає власника, то алгоритм підказує, як діяти далі. Завдяки цьому алгоритмові кожен голова правління буде розуміти, яким чином, як і куди йому звертатися.

Також з комунальним відділом ми обговорювали основні законодавчо не врегульовані аспекти (пусті, частково зруйновані або ті, що тимчасово не використовуються, садочки, лікарні, навчальні заклади), та яким чином можна їх перепрофілювати. Цей процес не швидкий, але ми рухаємося в даному напрямку.

Ще є третій аспект, що стосується державного майна, яке роками або навіть десятиліттями розвалюється і не служить на користь державі та місту. Це найважчий напрямок, зараз ми тільки думаємо, як можна розв’язати це питання.

Щодо перших двох напрямків, то там ми вже діємо, та думаємо, що за 2-3 місяці будемо мати пропозиції та результати.

Павлоград.dp.ua: Яка кінцева ціль роботи з пустими квартирами?

Такі квартири через суд ставляться на облік як соціальне або тимчасове житло для павлоградців, що стоять у чергах на отримання квартири, або ж для внутрішньо переміщених осіб. Через суд пусті квартири переходять у категорію або соціального, або тимчасового житла.

Вигода сусідів, співвласників багатоквартирного будинку в тому, що туди заселяться нормальні люди, які спроможні сплачувати та спільно утримувати будинок. Також в такі квартири перестануть ходити маргінали, безхатьки, бо дуже часто в таких приміщеннях вибиті двері, і вікна, а щоб їх вставити, потрібні кошти співвласників. Для ОСББ велика користь в тому, щоб пусті квартири були заселені.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.