На Дніпропетровщині фіксуються випадки гепатиту А: яка профілактика

2350

В Україні реєструють підйом захворюваності на вірусний гепатит А. На Дніпропетровщині зареєстровано вже 32 випадки. Це стало відомо під час пресконференції з представниками Дніпропетровського обласного центру контролю і профілактики хвороб, яка пройшла у Павлограді за участі місцевих спеціалістів.

«Попередні роки підйом захворюваності був у 2014-2015, 2019-2020 рр. Для цієї хвороби характерна така циклічність. Джерелом хвороби є хвора людина. Клінічні прояви — слабкість, біль у животі, жовтуха. Зараження можу бути через забруднені харчові продукти, воду, побутовий шлях через забруднені руки, предмети», — розповів Денис Кисельов, заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Дніпропетровського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Заходи профілактики — це дотримання гігієни, ретельно мити руки, вживати кип’ячену або бутильовану воду, термічно обробляти їжу, мити овочі й фрукти.

«Сьогодні в тих зразках води, які ми досліджували, ми не виявили гепатиту А, але ми продовжуємо подальший моніторинг», — сказав спеціаліст.