Хвороби, які можуть забрати понад 10 років життя. Як їм протистояти?

802

Чи знали ви, що 64% усіх передчасних смертей в Україні настають внаслідок серцево-судинних захворювань (далі — ССЗ)? Це дуже велика цифра — 450 тисяч людей на рік. Саме серце і судини залишаються «слабким місцем» українців, а особливо — чоловіків працездатного віку. 

Тож спробуймо розібратися, як збільшити свої шанси прожити довше і якісніше життя. Адже здоровіше значить — щасливіше! У чому основні причини серцево-судинних захворювань, та як цю проблему подолати — читайте у статті Павлоград.dp.ua.

ЧОМУ ТЕМА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ВАЖЛИВА?

Дві третини смертей в Україні спричинені серцево-судинними захворюваннями, такими як інфаркт, інсульт, гіпертонія та ін. Причому в Україні тривалість життя порівняно з країнами Євросоюзу коротша на понад 10 років — українські жінки зараз живуть у середньому на 6 років, а чоловіки — на 11 років менше. До того ж смертність від ССЗ в Україні в 1,8 раза вища, ніж у ЄС.

«У Дніпропетровській області більш поширені серцево-судинні хвороби, ніж у середньому у всій державі. Якщо по Україні доля смертності від ССЗ становить трохи більше 60%, то в нашій області досягала 70%», — розповідає Юрій Корягін, регіональний координатор проєкту «Діємо для здоров’я» у Дніпропетровській області.

Згідно з дослідженнями, які проводилися в рамках проєкту «Діємо для здоров’я» у 4 регіонах України (Львівська, Полтавська, Дніпропетровська і Рівненська області), кожна людина, яка помирає від діабету або серцево-судинних захворювань, втрачає майже 14,6 років життя. А економічні втрати від непрацездатності хворих людей становлять 2,1 млрд доларів США або ж 1% від загального ВВП країни (200,1 млрд доларів США). 

«Люди зараз можуть нехтувати профілактичними оглядами. І ситуація стала погіршуватися ще до повномасштабного вторгнення, під час пандемії ковіду. Люди зачинилися вдома. Вони й до того не надто відвідували профогляди, а зараз — ще рідше. Тому ми маємо великий ризик неінфекційних захворювань, у тому числі ССЗ, які забирають життя українців і українок. Люди могли б ще принаймні років 10 бути живими та активними, натомість вони хворіють і витрачають гроші на аптеки, лікарів і крапельниці», — зазначає Дарка Озерна, медична журналістка, біологиня і популяризаторка здорового способу життя.

Багато хто може подумати, що ця стаття не про нього, адже поки ми молоді, серцево-судинних захворювань можна не боятися. Але статистика каже про інше — ці хвороби «молодшають». Сьогодні кожен 10-й українець у віці 30-35 років має захворювання серця, а кожен 10-й інфаркт трапляється у віці до 45 років.

ЩО ТАКЕ СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЯКІ ПРИЧИНИ ЇХНЬОЇ ПОЯВИ?

Серцево-судинні захворювання — це група патологічних станів, що впливають на серце та судини. До найпоширеніших відносяться ішемічна хвороба серця, інсульт та артеріальна гіпертензія. Вони виникають внаслідок порушення кровопостачання до серця та інших органів через блокування артерій атеросклеротичними бляшками, утворення тромбів або інших факторів.

Щодо причин ССЗ — існує багато міфів. Наприклад, люди вважають причиною №1 стрес. 

«Так, стрес справді є одним із факторів ризику, але не основним і не провідним. Стрес буває фізіологічний і патологічний. Фізіологічний — це нормальна реакція людини на зовнішні умови, які  не є комфортними. У стані патологічного стресу «гормони стресу» виділяються постійно, і цей стрес дійсно шкодить, але це не провідний фактор розвитку ССЗ», — каже Олександр Прокопчук, сімейний лікар, директор центру ПМСД та медичний інфлюенсер.

Один з головних  факторів ризику розвитку ССЗ — це куріння. На 50% знижується ризик ССЗ у тих людей, які не вживають тютюнові вироби. Є міф, що якщо у вас тривалий стаж куріння, то, кинувши курити, вам все ж не уникнути серцево-судинного захворювання. Але лікар спростовує це.

«Уже за 20 хвилин після того, як людина кинула курити, у неї нормалізується пульс та тиск. За 12 годин концентрація вуглекислого газу наближається до норми, а за 1-2 доби з організму виводиться нікотин, який є токсином і отрутою. А у вигляді бонусу — за 9 місяців повністю зникають симптоми так званого «бронхіту курця», — розповідає медик.

Якщо ви бачили пальці курців, які пожовтіли, то знайте — це наочний прояв того, як куріння впливає на судини. На такий палець марно одягати пульсоксиметр, адже він вам нічого не покаже — судини там вже не функціонують.

Крім куріння, до факторів ризику відносять малорухомий спосіб життя. Багато українців живуть, проводячи день в автомобільному та офісному кріслі, а вечір — на дивані та ліжку. З сидячою роботою радять розминатися кожні 30 хвилин, обрати на роботу шлях пішки, якщо це можливо, і відмовитися від ліфта.

«Порада від мене, як від лікаря — завести домашнього улюбленця. Якщо це песик, то його треба буде вигулювати кожного ранку 30-60 хвилин», — додає Олександр Прокопчук.

Ще один фактор ризику алкоголь. Він не допомагає зняти стрес, а навпаки — вражає і ментальне, і фізичне здоров’я, та, зокрема, серцево-судинну систему. Клітини серця дуже чутливі до токсичної дії алкоголю, тому навіть невелика кількість спиртного підвищує ризик розвитку ССЗ. Адже, як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я, безпечної дози алкоголю не існує.

ХОЛЕСТЕРИН, ЖИР ТА ІНШІ «ЛЯКАЛКИ»

Навколо теми серцево-судинних захворювань існує безліч стереотипів. Наприклад, вважається, що жирна їжа шкодить судинам. Але реальність у тому, що жири — це частина збалансованого харчування, і вони потрібні нашому організму. Виділяють корисні жири. До них належать мононенасичені жири (рослинні олії — оливкова та арахісова; горіхи — кеш’ю, мигдаль, пекан; авокадо; арахісове та мигдальне масло) та поліненасичені жири (певні види риби — лосось, тунець, оселедець, сардини; волоські горіхи; насіння — соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут). А ось щодо некорисних жирів, то вони містяться у свинині, магазинній випічці, фастфуді, тож не зловживайте такими продуктами.

Одна з реальних причин серцево-судинних захворювань — зайва вага. Доведено, що зменшення ваги лише на 9% вже дає суттєвий результат з відновлення роботи серцевого м’яза. 

«Генетично в нас закладена певна вага. Наприклад, якщо ваш зріст 180 см, то важити ви маєте приблизно 80 кг. Ваш організм пристосований до цього. Ваше серце закодоване так, щоб перекачувати кров по тілу вагою 80 кг, ваші суглоби, судини, спина — також для цього призначені. Якщо ви при зрості 180 см важите 120 кг, то у вас є зайві 40 кг, які перевантажують серце», — зазначає Олександр Прокопчук.

Що стосується індексу маси тіла, то  його показник може бути не зовсім коректним. Він дійсно показує зайву вагу, але не показує її причину. Наприклад, культуристи теж мають «ожиріння», якщо зважати лише на їхній індекс маси тіла. Більш інформативний спосіб зрозуміти, чи маєш ти зайву вагу, — вимірювати абдомінальне ожиріння, використовуючи звичайну сантиметрову стрічку і визначаючи окружність живота у районі пупка. 

Ще одна «лякалка» — це холестерин. Майже всі ми чули, що холестерин шкодить судинам. Проте ця жироподібна речовина потрібна нашому організму — для синтезу деяких гормонів, вітаміну D і жовчних кислот. Тобто сам холестерин — не шкодить. Шкодить його надлишок. І навіть якщо ви приймаєте ліки для зниження холестерину, ви все одно маєте харчуватися правильно.

Ще одна причина розвитку ССЗ — підвищений артеріальний тиск. Багато людей кажуть, що він їх не турбує. Так і є, адже при підвищенні тиску ми відчуваємо не сам тиск, а судинні реакції на нього. Артеріальний тиск понад 140/90 мм рт.ст. руйнує ваші судини. Під час високого тиску судини розширюються, амортизують і поглинають пульсову хвилю. Причиною ішемічного інсульту у багатьох випадках є саме тривала нелікована артеріальна гіпертензія.

ЯК СТАТИ НА ШЛЯХ ЗДОРОВ’Я?

Звичайно, краще підходити до зміни способу життя комплексно. Це і помірні фізичні навантаження (танці, йога, скандинавська ходьба та ін.), і відмова від куріння та алкоголю, і, звичайно, правильне харчування. До речі, Україна входить до 10-ки країн, де харчування впливає на тривалість життя.

Наведемо прості поради для раціонального харчування:

  • Харчування має бути збалансованим та різноманітним. 
  • Овочі та фрукти — не менше 30% раціону.
  • Сіль потрібна, але її надлишок — шкодить. Денна норма солі — не більше 1 ч.л.. 
  • Надлишкові калорії = надлишкова вага.
  • Кондитерські вироби — це просто «голі» калорії. Денна норма цукру — не більше 10 ч.л. (включно з доданим цукром у готових продуктах).

У 80% випадків серцево-судинним захворюванням можна запобігти, змінивши спосіб життя. Фізична активність, збалансоване харчування та відсутність шкідливих залежностей — основа здоров’я вашого серця. 

Регулярні медичні огляди у сімейного лікаря також відіграють важливу роль у виявленні та профілактиці розвитку ССЗ. Окрім аналізів і тестів, лікар також може порадити конкретно у вашому випадку, як змінити спосіб життя на здоровіший.

Матеріал розроблено за сприяння ГО «Життя», яка реалізує інформаційну кампанію «Стань на варті свого серця» у партнерстві з Центром громадського здоровʼя МОЗ України у рамках проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарії та має на меті скорочення поширеності неінфекційних захворювань в Україні та запобігання передчасній смертності від НІЗ в Україні.