Собака-рятівниця Спаркі отримала нагороду

620

Бельгійська вівчарка малінуа Спаркі Павлоградського пошуково- рятувального кінологічного загону «Антарєс.» отримала нагороду «Чотирилапі захисники». Про це у Фейсбуці написала керівниця «Антарєс.» Лариса Борисенко.

«20 жовтня у Києві відбулась ІІ Церемонія нагородження «Чотирилапі захисники».  Нагороди за бездоганне виконання службово-бойових завдань та виявлену хоробрість отримали 23 службових собаки, у чотирьох номінаціях, а саме: пошук вибухових речовин, собака спеціального призначення, пошук наркотичних засобів, за врятоване життя», — зазначила Лариса Борисенко.

Вона розповіла, що за кілька днів до того, як Лариса отримала вибухову травму, Спаркі була на межі життя та смерті — їй довелося робити термінову операцію з видалення декількох органів. Далі вперше в житті собака кілька днів не бачився зі своєю господаркою, доки Лариса Борисенко була в лікарні.

«Важка реабілітація, та як черговий грім серед неба при черговому обслідуванні — потрібна термінова операція з видалення селезінки. Завдяки Ветеринарному просторові Діскавері (Дніпро) — Спаркі може продовжувати свою місію», — написала кінологиня.

Загалом Спаркі має багато міжнародних нагород. Це атестована пошуково-рятувальна собака міжнародного рівня, на її рахунку декілька врятованих життів. Вона атестована німецькою організацією GIZ терапевтична собака.  Залучається в гуманітарному проекті #НА_ЩИТІ (раніше мав назву “Евакуація 200”) Генерального штабу Збройних Сил України. Загін «Антарєс.» — це єдина організація кінологічного профілю, яку залучає Генеральний штаб ЗСУ для пошуку тіл загиблих.

 На її особистому рахунку, тільки з початку повномасштабного вторгнення, більше, ніж 140 знайдених загиблих людей.