Мобілізація по-новому: адвокат прокоментував таємне вручення повісток і загрозу блокування банківських карток

3177

Після новини про створення й початок роботи електронного реєстру військовозобов’язаних знову заговорили проелектронні повістки. Адвокат Андрій Межирицький нагадав, що станом на зараз повістка вважається врученою, якщо за цей паперовий документ власноруч розписався той, кому вона виписана. Про це пише «ТСН».

«Для того, щоб надсилати повістки в електронному вигляді — для цього потрібні зміни в законодавстві про мобілізацію та військову службу, — каже Андрій Межирицький. — В такому разі це цілком можливо. Це може бути по аналогії із судовою повісткою. Щодо останньої, то чітко прописано, що людина є повідомлена належним чином, коли отримала повістку до суду в електронному вигляді».

За словами Межирицького, адвокатська й судова практика свідчать про те, що в Україні дуже часто скасовуються штрафи через неявку до ТЦК по повістці:

«ТЦК не завжди мають рацію. Треба довести, що повістка була вручена так, як передбачено законом. Дуже багато рішень, коли суди скасовували штрафи за неявку по повістці».

Крім цього, адвокат прокоментував одне з побоювань, що начебто ухилянтам після низки нововведень на законодавчому рівні можуть блокувати банківські рахунки, рахунки ФОП.

«Теоретично таке можливо, якщо це, електронні виклики, буде введено в законодавчу площину. Якщо людина не з’явиться за викликом, то нестиме адміністративну відповідальність. Тобто так само, як сьогодні людина отримала повістку в паперовому вигляді, розписалася і не з’явилася. Відповідальність — у вигляді штрафу. Відомості передаються до виконавчої служби. Далі, в разі його несплати, для порушника настають наслідки».