У Павлограді презентували музейну експозицію «Вільні, сильні, незламні» (ФОТО)

234

У Павлоградському історико-краєзнавчому музеї відкрилася оновлена виставкова зала «Вільні, сильні, незламні».

Відкриття виставки присвятили Дню захисників і захисниць України. На ній експонати, які розповідають про події з початку війни, з 2014 року. Тут є залишки від снарядів, військова форма, прапори і ще дуже багато предметів.

В центрі експозиції — мурал у виконанні художника Андрія Кузьменка. Він зображує військового і дівчинку з підписом «На цих плечах твоє майбутнє». Оформити стіну допомогли співробітники музею.

«Ми хотіли зробити мурал, який надихатиме на краще… Ескіз мій, а працювали всі дівчата з музею, тому вдалося оформити все за 4 дні», — прокоментував Андрій Кузьменко журналісту Павлоград.dp.ua. Андрій Кузьменко є не тільки художником, але і декоратором, скульптором, працює з багатьма матеріалами. Багато своїх робіт продає, а на виручені кошти допомагає ЗСУ.

Так йшла робота над муралом

«Розпочинає експозицію колекція філателії від «Укрпошти», яка засвідчує основні події війни. А почали ми збирати цю колекцію з марки, яку приніс один із добровольців батальйону «Донбас». Далі — колекція нумізматики від подружжя, в якому чоловік і жінка зараз служать у ЗСУ. Вони збирають монети Нацбанку України, які розповідають про події повномасштабного вторгнення. Далі — колекція шевронів. Вже є традиція, що коли до нас приходять військові, вони знімають і дарують нам свій шеврон», — розповіла директорка музею Анастасія Шаня.

Також на виставці — волонтерські сітки і кікімори, які роблять павлоградські майстрині; свідчення діяльності медичного батальйону «Госпітальєри».

Спеціально для музею Андрій Кузьменко зробив стилізований герб України — тризуб.

Частину експозиції присвятили правнику Євгенію Єніну — він був першим заступником Міністра внутрішніх справ України. У січні 2023 року загинув під час виконання службових обов’язків, розбився на гвинтокрилі.

Читайте також: У Павлограді презентував виставку креативний художник

Зараз у музеї проходить виставка вишиваних карт України. Читайте про них в наступному матеріалі.